Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vývoj fretčího mláděte
Sdílet:

Vývoj fretčího mláděte

Fretky se v poslední době těší velké oblibě a také vzrůstá počet chovatelů, kteří zatouží mít u své fretčí samičky mladé. Důležité je znát vývoj mláděte a jeho potřeby, aby byl odchov úspěšný a mláďatům se dostalo patřičné péče.

Fretky těsně po narození

Fretky naštěstí s porodem většinou problémy nemají a navíc jsou to skvělé matky. Je dobré hlídat, jestli s každým narozeným mládětem vyjde i lůžko, ale často se to neuhlídá. Do týdne po porodu může fretka začít být agresivní na svého majitele a mláďata úzkostlivě bránit. Agresivita matky se bude během růstu freťat zmenšovat, v období asi po jednom měsíci již fretka na chovatele nebude útočit.

Vývoj den po dni

1. den: Mláďata po porodu intenzivně pískají. Nejsou větší než prst u ruky, váží asi šest až jedenáct gramů, freťata pod pět gramů často nepřežijí. Slabá nebo nemocná mláďata samice vyhazuje z hnízda. Mláďata fretek se rodí slepá, bez zubů, hluchá a téměř bez srsti, pokrytá jen jemnými chloupky.
2. den: Už druhý den jemné chmýří tmavne a mláďata již tolik nepískají.
7. den: Do sedmi dnů fretkám začnou prosvítat oči, chmýří je tmavší a hustší, také se tvoří ušní boltce. Začínají vnímat zvuky. V prvním týdnu mláďata velmi rychle přibývají na váze – průměrně čtyři gramy za den. Zatím chovatel nemusí nijak zasahovat do péče o mláďata, stačí jen jednou denně zkontrolovat hnízdo a ujistit se, že je vše v pořádku a žádné fretě neuhynulo.
14. den: Do dvou týdnů se začíná prořezávat mléčný chrup a také, jak vidíme na fotce, mláďatům tmavnou čumáčky. V tomto období váží okolo osmdesáti gramů. Rozdíl hmotnosti mezi samcem a samicí je znatelný již od narození.
20. den: Někdy již od dvou týdnů fretka začíná nosit do hnízda kousky pevné stravy, v období okolo dvacátého dne freťata čím dál více konzumují pevnou stravu. V tomto období je potřeba dávat samici k dispozici kousky masa, aby je mohla nosit mláďatům. Nejlepší je maso králičí a kuřecí, můžeme přidávat i hovězí. Později také přidáváme namáčené fretčí či kotěcí granule. Když freťata začnou konzumovat i pevnou stravu, samice přestává pojídat jejich výkaly.
25. den: Fretky v tuto dobu jsou již zvyklé na pevnou stravu, také si začínají hrát se sourozenci. Čich je vyvinut. Snaží se vyprazdňovat do kouta klece.
32. den: Fretkám se začínají pomalu otevírat oči. Mláďata jsou aktivní a jejich hry se sourozenci jsou bojovnější. V tomto období samci váží okolo 260 gramů a samice okolo 215 gramů. Freťátka se pravidelně přikrmují čtyřikrát denně.
35. den: Chrup je úplný a zbarvení již můžeme určit. Freťata se velmi zajímají o okolní svět. Také se olizují a udržují osobní hygienu.
45. den: Fretkám se začíná prořezávat trvalý chrup. Také přestávají být závislé na mateřském mléku a začínají se osamostatňovat.
49. den: Ve věku sedmi týdnů jsou fretky samostatné. Už v šesti týdnech, ale lépe v sedmi týdnech, můžeme fretky vzít na očkování proti psince. Od této doby mohou být nabídnuty novému majiteli. Hmotnost mláděte se pohybuje okolo 500 gramů. 

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru