Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křeček zlatý
Sdílet:

Křeček zlatý

Mesocricetus auratus.

Systematické zařazení

Kmen: strunatci
Třída: savci
Řád: hlodavci
Čeleď: myšovití
Podčeleď: křečci

Původ

Přední Asie a jihovýchodní Evropa. Obvykle obývá oblasti s dostatkem obživy (pole a obytné oblasti).

Chov

Křečky chováme v akváriu, nebo plastové nádrži, které jsou k dostání ve všech specializovaných prodejnách. Rozměry ubikace by neměly být menší, než 40x30x25 výška (uvedeno v centimetrech). Na dno ubikace nasypeme třícentimetrovou vrstvu hoblin, popřípadě můžeme smíchat hobliny se stelivem pro kočky (jeden díl steliva a tři díly hoblin). Výhodou je, že kočičí steliva pohlcují pachy. Důležitou součástí zařízení je napáječka a prolézačky. Stačí dát na dno kousek pařezu, který křeček během krátké doby rozhlodá, proto nedoporučuji kupovat umělohmotné chaloupky nabízené v zooprodejnách. Velice často se používá prázdný kokosový ořech. Nesmíme zapomenout na dostatečné větrání. Křečky chováme při pokojové teplotě.

Krmení

Veškeré ovoce a zelenina, směsi zrnin - slunečnice, oves, kukuřice, ječmen a pšenice, v létě tráva, v zimě seno, na okus tvrdý chléb a větévky ovocných stromů a pro vylepšení jídelníčku občas larvy potemníka moučného. Nikdy křečky nepřekrmujeme, pohled na plesnivé a páchnoucí hromádky krmení je více než odpudivý. Nesmíme zapomenout na dostatečné napájení, jako každý živý tvor i křeček potřebuje k životu vodu.

Rozmnožování

Křeček je spíše samotář a proto je nechováme ve skupinách. Pro rozmnožování křečků potřebujete samečka staršího osmi týdnů a samičku ne mladší, než patnáct, nejlépe dvacet týdnů. Páry nechováme pohromadě, protože samička většinou samečka ukouše. Jsou-li křečci dospělí, nastal čas k připuštění. Do zvláštního akvária dáme křečky společně. Během krátké doby si samička dřepne a je ochotna se pářit. Po aktu samečka ihned oddělíme. Za 15-17 dní se narodí 5-10 slepých a holých mláďat. Zhruba za šest týdnů jsou mláďata zcela samostatná a můžeme je od samičky oddělit.

Zajímavosti

Křeček je polyfázní zvíře, to znamená, že ve dne spí a v noci je aktivní. Křečci jsou velice čistotní a svou potřebu vykonávají do jednoho rohu ubikace. Uvádí se, že křečci pocházejí z jedné samičky s devíti mláďaty, která byla nalezena v Syriijském Alepu v roce 1930. Od té doby nebyli v přírodě nalezeni.

Autor textu: V.K.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru