Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Morčata Anglický crested
Sdílet:

Morčata Anglický crested

Typickým znakem těchto morčat je vírek - korunka uprostřed čela a krátká srst, stejná jako u hladkosrstých morčat. Kvalita morčete záleží na mnoha u...

Typickým znakem těchto morčat je vírek - korunka uprostřed čela a krátká srst, stejná jako u hladkosrstých morčat. Kvalita morčete záleží na mnoha ukazatelích, jako je dobrá stavba těla, zakulacená hlava, uši téměř nalepené na hlavičce a dobře vytvarovaná korunka na žlábek, který se dědí. Kvalita srsti je také důležitá, srst musí být lesklá, čistá, odpovídající pravidelná kresba.

Při chovu těchto morčat můžeme používat i hladkosrstá morčata, pár sestavený crested a hladk. morče. Při chovu raději používáme samce cresteda a k němu postupně přidáváme po 21 dnech další samičky a původní odebereme, nebo sestavíme chovnou skupinu 1+5. Tato chovná metoda záleží na každém chovateli. V každém vrhu se potom narodí mláďata v poměru 50% hladkosrsté a 50% crested, počet crestedů může být i vyšší, záleží na genetických předpokladech.

Co se týče barev a kreseb, jsou povolena morčata barevná, aguti, s kresbou atd.

Jiné je to u AMERICKÝCH CRESTEDU, zde jsou povoleny jen barvy tři a to černá, červená a zlatá, vycházíme-li z německých standardů.

Příbuzným morčat s korunkou je plemeno CORONET, které se liší délkou srsti - je shodná s morčetem šeltie, hladká bez vírů.


• americký crested - červený

Stejně jako u crestedů lze chovný pár sestavit 50% šeltie a 50% coronet. Mláďata se potom rodí ve stejném poměru.

Pokud budeme používat při štěpení crestedy a šeltie, v druhé generaci se coroneti již objeví, ale pro kvalitu zvířat musíme vybírat z vrhu pouze kvalitní jedince.

Nyní je již dostatek kvalitních zvířat z importu a záleží jen na chovatelích, zda budou šlechtit morčata v určitém druhu i v určitých barvách, aby bylo více informací o barvách a genetice, či si vyberou snadnější cestu množení.

Autor textu: M. Šedová
Autor fotografií zdroj: Petra Švarcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru