Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Araukany
Sdílet:

Araukany

Drůbež
Všeobecné

S chovem araukan jsem začal před 5 lety. Opatřil jsem si asi 50 násadových vajíček, i když cena byla 10-15 Kč. 

Líheň

Líhl jsem je v líhni. Po 7 dnech jsem chtěl vědět, jestli jsou oplozená. Ale skořápka je dosti silná a tyrkysově modrá, takže se nedají prosvítit. Po 21 dnech se vylíhla první kuřátka. Z 50 vajec se jich vylíhlo 36. Vajíčka byla oplozená všechna, zárodky však odumřely. Příčinou úhynu kuřat je, že těm, která nemají ocas a mají zakrnělou kostrč, se fabriciova bursa propadne na tlusté střevo, ucpe kloaku a kuře uhyne.

O Araukanách

Araukany pocházejí z Jižní Ameriky, kde je chovají Indiáni, po nichž dostaly jméno. Vyskytují se v barvě přírodní (divoce zbarvené, modré, černé, bílé, pšeničné, modročervené aj.). Rozděleny jsou do skupin: 1) bez lícních vousů a bez ocasu, 2) s lícními vousy a s ocasem, 3) s lícními vousy a bez ocasu, 4) bez lícních vousů a s ocasem. Výstavní jsou s lícními vousy a bez ocasu. Standard popisuje celkový vzhled a plemenné znaky. Jedná se o lehkou drůbež, má dobře zaoblený a vzpřímený trup, krk středně dlouhý, širší pera v krčním závěsu, záda poměrně dlouhá, ramena široká, prsa široká poměrně klenutá, břicho plné, vyvinuté, křídla těsně přilehlá, vodorovná, nepřesahující trup, ocas chybí, hlava široká, klenutá, po stranách licousy ve spojení s ušnicemi, lícní vousy přípustné, hřeben nepravidelný, nepřiléhající, hráškový, laloky málo vyvinuté, ušnice červené, malé emailové ostrůvky dovoleny, obličej výrazný, tmavě rohový, u bílých a žíhaných může být žlutý, holeně silné, poměrně vystupující, běháky středně dlouhé, barva dle barvy peří. Slepice odpovídá kohoutovi, až na rozdíly podmíněné pohlavím. Podle EV vzorníku.

Proč to píši?

Když jsem je poprvé vystavoval na OV v Zašové, všechny dostaly výluku, přestože byly od stejného chovatele, jehož araukany dostaly EVD a ČC. Na všech dalších výstavách byly hodnoceny EVD + ČC. Proč? Asi z neznalosti posuzovatele. Araukany jsou výborné nosnice, nenáročné na krmivo, mají kvalitní maso, jsou otužilé a brzy dospívají. Snůška je 180 až 200 vajíček. Hmotnost vajíčka je 60 g a má menší množství cholesterolu než od normální slepice. Slepičky začínají se snůškou ve věku 20 až 24 týdnů. Pro svou nenáročnost je mohu doporučit všem chovatelům, i začátečníkům. Mimo období sběru násadových vajíček je chovám společně s zW a Antv. vousáči.

Autor textu: František Vavřík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru