Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Australka
Sdílet:

Australka

Jak sám název napovídá, pochází toto plemeno hrabavé drůbeže z Austrálie, kde bylo vyšlechtěno s použitím orpingtonek jako středně těžké plemeno s k...

Jak sám název napovídá, pochází toto plemeno hrabavé drůbeže z Austrálie, kde bylo vyšlechtěno s použitím orpingtonek jako středně těžké plemeno s kombinovanou užitkovostí. Selektované linie australek pak posloužily při šlechtění výkonných kolorsexingových nosných hybridů s černým zlatokrkým opeřením.

Kohout australky má hluboké vodorovně nesené tělo, mírně skloněné směrem dozadu. Oproti němu slepička má tělo delší, širší s výrazným břichem. Ozdobou středně velké hlavy je jednoduchý listový hřeben s pěti zářezy. Osy zubů a zářezů směřují do středu oka. Zobák je kratší, silný, černé barvy, oči jsou tmavě hnědé. Středně velké ušnice červené barvy a oblé, rovněž červené laloky dotvářejí hlavu australky. Krk má středně dlouhý s bohatým krčním závěsem. Široká záda tvoří s linií krku a ocasu pravidelné sedlo. Středně dlouhý plný ocas nasazený pod úhlem 140o má středně dlouhé kosárky. Také sedlový závěs je středně vyvinutý. Černé kratší běháky jsou neopeřené.

Australka se chová pouze v černé barvě. Hmotnost kohouta velkého plemene udává vzorník z roku 1986 od 3,3-3,9kg a u slepičky od 2,6-3,2kg. Snáška se pohybuje mezi 180-200 vejci o hmotnosti 55 gramů se světle hnědou skořápkou.

Hmotnost kohoutka zdrobnělé australky udává vzorník 1kg, u slepičky 0,9kg, snáška asi 40 gramových vajíček se světle hnědou skořápkou je kolem 140 kusů ročně. Rovněž zdrobnělé australky se chovají pouze v černé barvě.

Jsou to slepice s kombinovanou užitkovostí, mírnějšího temperamentu. Chovatel tohoto plemen bude mít podstatně menší problémy s prolétáváním plotů než chovatelé lehkých nosných plemen. Naproti tomu musí počítat s vyšší spotřebou krmiva. Australky je možné doporučit i mladým začínajícím chovatelům.

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru