Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plymutky - PL a malé ohlédnutí za IV. celostátní výstavou
Sdílet:

Plymutky - PL a malé ohlédnutí za IV. celostátní výstavou

Vznikly křížením snad pěti plemen. K nám byly dovezeny z Anglie. V roce 1878 se poprvé objevily na výstavě v Praze. Dne 15.9. 1908 byla založena speciální organizace pěstitelů Plymutek krahujcovitých. V roce 1957 byl založen pod názvem Klub chovatelů Plymutek při ČSCH - ÚOK chovatelů drůbeže. Plymutka je plemeno s kombinovanou užitkovostí, velice otužilé, shánlivé a hodí se i do vyšších poloh. Nosnost v prvním roce 180, ve druhém 150 a ve třetím 130 vajec. Kuřata rychle opeřují a kohouti velmi rychle dorůstají do jatečné zralosti.

Popis

Trup dlouhý, široký a hluboký, obdelníkového tvaru, záda široká, středně dlouhá, přecházející v lehce stoupající plně opeřené sedlo. Ocas krátký, plný, široce nasazený, plynule vystupující ze sedla. Prsa široká hluboce nasazená, zaoblená, břicho plné, široké. Krk je středně dlouhý, silný a vzpřímený, s bohatým závěsem, hlava středně široká a mírně klenutá. Hřeben jednoduchý, malý s 5-7 nepříliš vysokými zuby, zobák krátký, sytě žlutý. Běháky středně dlouhé, hladké, neopeřené se široce roztaženými, žlutými prsty. U slepic je tvar trupu obdobný, prsa plná, dobře vyvinuté břicho, hřeben mají poměrně nízký, jen málo vystupující z temene hlavy.

Zbarvení: Žíhané, bílé, žluté, černé, koroptví a modré.

Váha: Kohout 3-4 kg, slepice 2,5-3 kg.

Velikost kroužku kohout 22 a slepice 20. Nejmenší váha násadového vejce je 55 gramů, barva skořápky tmavě žlutá až hnědá.

Informace o členství v klubu chovatelů Plymutek na adrese: Těšínský Václav, Chotěměřice 10, 584 01 Ledeč nad Sázavou.

K výstavě

Při této příležitosti si dovolím shrnout Plymutky na IV. Celostátní výstavě v Kolíně-Štítarech 5.-7. listopadu 1999.

Bylo vystaveno celkem 133 kusů Plymutek, z toho 96 ks velkých a 37 ks zdrobnělých. Kvalita zvířat byla velmi dobrá, troufnu si říci i vynikající, přestože některé výroky posuzovatelů byly přehnané, např. žíhané černé plymutky si nezasloužily takové ocenění, protože kvalitou byly na velmi dobré úrovni. Vše je ale věc posuzovatele a každý vystavovatel má možnost odvolání za kauci 100 Kč (je věcí každého, zda toho využije).

Posuzování provedli př. Svoboda, př. Schozl a př. Sahulčík. Výběr delegovaných posuzovatelů provedl př. Ivan Pavel, předseda sboru posuzovatelů.

Čestné ceny získali:

  • př. Krupka PLží.
  • př. Mašek PLč.
  • př. Těšínský PLb.
  • př. Švancara PLž.
  • př. Dufek PL modré
  • př. Drnková PL tmavá
  • př. Holeček z PL žluté 2x

Pohár pro nejlepšího kohouta PLží.: př. Krupka.

Celkově bylo vystaveno 1800 ks drůbeže

Tolik k plymutkám. Celkově bylo vystaveno na 1800 ks drůbeže ve 1253 voliérách. Uspořádání zvířat bylo dle evropských zvyklostí, nejdříve kohouti a potom slepice po dvou kusech.

Výstavu obeslalo svými zvířaty 332 chovatelů a posuzování provedlo celkem 35 posuzovatelů.

Součástí výstavy byla také expozice holubů a okrasného ptactva.

Myslím si, že výstava se vydařila a nezbývá nám nic jiného, než se těšit na tu příští v roce 2000.

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru