Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Barneveldky
Sdílet:

Barneveldky

Barneveldka patří mezi středně těžká plemena hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Nejrozšířenějším barevným rázem chovaným u nás je barneveld...

Barneveldka patří mezi středně těžká plemena hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Nejrozšířenějším barevným rázem chovaným u nás je barneveldka dvojlemovaná. Její černá pera jsou zvýrazněna dvojlemovanou zlatou kresbou. Dále se chová černá a bílá barneveldka.

Základní znaky exteriéru: široká hlava slepic je zdobena malým a nízkým hřebínkem a žlutým zobákem. Laloky jsou krátké, oko tmavé, obličej má být neochmýřený. Bohužel se na výstavách setkáváme často s jedinci s výrazně porostlým obličejem. Trup má být krátký, široký a hluboký. Na krátká záda je nasazen vysoko nesený ocas. Přechod zad a ocasu má být pozvolný, nikoli ostrý zlom. Široký ocas u kohouta je tvořen dlouhými srpy. Středně dlouhé běháky jsou žluté barvy.


• 1,2 - zdrobnělá barneveldka dvojlemovaná

Občas na nějaké výstavě můžeme obdivovat i barneveldky zdrobnělé. Klub chovatelů barneveldek, který byl založen 16. 3. 1974 v Praze, združuje chovatele jak barneveldek velkých, tak i zdrobnělých. V poslední době se rozšiřují kromě barneveldek dvojlemovaných i zdrobnělé barneveldky bílé. Klubové výstavy se konají v posledních letech v Ledči nad Sázavou počátkem měsíce října.

Užitkové vlastnosti: hmotnost kohouta velkého plemene udává vzorník z roku 1986 od 2,7 - 3,2 kg, u slepice 2,0 - 2,5 kg. Snáška se pohybuje mezi 170 - 180 vejci o hmotnosti 60 g s tmavěhnědou skořápkou. Kohout zdrobnělé barneveldky má hmotnost podle vzorníku 1 kg, slepička 0,9 kg. Roční snáška se pohybuje mezi 120 - 140 vejci o váze 40 g s hnědou skořápkou.

Jsou to slepice snášenlivé, mírného temperamentu a lze je doporučit i začátečníkům.

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru