Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočinka
Sdílet:

Kočinka

Patří mezi masná plemena hrabavé drůbeže. Kočinky dostaly své jméno podle země původu. Pocházejí z Indočíny (starý název “Kočin-čina”). Na výstavách upoutávají pozornost návštěvníků na první pohled svým mohutným oblým tělem na vysokých nohách.

Základní znaky exteriéru

Kohout má poměrně malou hlavu s jednoduchým listovým hřebenem. Zobák je silný, krátký, žluté barvy. Hlouběji položené oči jsou oranžovočervené. Červené ušnice jsou podlouhlé, laloky středně velké, zaoblené. Silný krk zdobí mohutný krční závěs. Záda tvoří hluboké sedlo. Na bohatý sedlový závěs navazuje krátký, ale plný ocas. Břicho je hluboké a mohutné. Někteří jedinci dosahují váhy až 5 kg. Opeřené silné běháky mají žlutou barvu. Slepice má tělo ještě zavalitější a mírně předkloněné dopředu.

Barevné rázy

Původní a v současné době nejrozšířenější je kočinka v barvě žluté. Postupně byly vyšlechtěny: koroptví, černá, bílá, modrá a žíhaná kočinka.

Užitkové vlastnosti

Hmotnost kohouta udává vzorník z roku 1986 3,7 - 4,4 kg, u slepice 3,0 - 3,7 kg. Roční snáška žlutohnědých vajec o hmotnosti 53 gramů se pohybuje kolem 100 - 120 kusů. Kastrací kohoutů se docílí jemnější maso i vyšší hmotnost kolem 5 kg.

Kromě velkých kočinek existují i kočinky zdrobnělé. Ty však mají s velkými kočinkami společně pouze jméno, protože patří mezi původní okrasnou trpasličí drůbež. Byly nalezeny po dobytí císařského paláce v Pekingu v roce 1846 a do Evropy přivezeny v roce 1860. Ale o těch zase někdy příště.

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru