Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov kuřat
Sdílet:

Odchov kuřat

Drůbež
Všeobecné

Kvalitní odchov kuřat, zejména jeho počáteční stádium je důležité pro jeho úspěšnost v dalším chovu. Za kvalitní kuře považujeme zdravého, suchého a...

Kvalitní odchov kuřat, zejména jeho počáteční stádium je důležité pro jeho úspěšnost v dalším chovu. Za kvalitní kuře považujeme zdravého, suchého a životaschopného jedince. Kuřata, která mají znatelné vady ( křivý zobák a běháky, špatné opeření atd. ) do chovu nepoužíváme. Hlavní faktory, které ovlivňují vývin kuřete je teplo, vlhkost a výměna vzduchu, světelný režim a v neposlední řadě výživa a technika krmení.

Teplota: Organismus kuřete po vylíhnutí není dokonalý. Kuře sice přijímá potravu, ale nemá dostatečně vyvinutou termoregulaci. Proto si nemůže udržet normální tělesnou teplotu. Termoregulace se u kuřat vyvíjí někdy kolem druhého týdne věku a ve čtvrtém týdnu je zcela vyvinutá.

Teplota prostředí v odchovně kuřat ( měříme ve výšce hlavy kuřete ):

 týdenteplota prostředí - oC.
 1.33
 2.28
 3.25
 4.23
 5.20
 6.18-20
 7.15-18

Vlhkost a výměna vzduchu: Vlhkost ovzduší při odchovu kuřat udržujeme bez velkých problémů. Vysoká vlhkost vzduchu se vyskytuje při nízkých teplotách. Nízká vlhkost se z velké části týká jen klecového chovu, při nízké vlhkosti dochází k velké prašností a je nutno odchovnu rosit.

Výměnou vzduchu musíme dosáhnout odstranění čpavku, vodních par a oxidu uhličitého. Kuřata nesmí být v průvanu a teplota odchovny by neměla kolísat! Přílišné proudění vzduchu poznáme na kuřatech tak, že se shlukují.

Světelný režim: Světlo je důležité pro odchov kuřat, ale nemá vliv na jejich růst. Do čtvrtého dne věku svítíme kuřatům nonstop, poté zkrátíme délku svícení na 16 hodin a v 7-8 týdnu svítíme 8-9 hodin. Doporučuji používat nízkou intenzitu světla, tímto zamezíme případnému kanibalismu.

Výživa a technika krmení: Správná výživa je důležitá pro další růst, vývoj a zdravotní stav kuřat. Nejlepším řešením je používat kompletní krmné směsi, které odpovídají fyziologickým požadavkům kuřat.

týdnysměscelková spotřeba směsicena směsi
  na jedno kuře100 kg.
0-6K11,5 - 2 kg.760.-
7-10K21,5 - 2 kg.670.-
11-20KZK5 - 6 kg.620.-
od 21Ncca 130-150 g./ denně650.-

( uvedené ceny jsou orientační a mohou se od různých dodavatelů lišit)

Náklady na jedno kuře činí zhruba 60.-Kč. Pokud nemáme k dispozici kompletní krmné směsi, podáváme kuřatům nahrubo šrotované směsi obilovin s přídavkem sojové mouky a minerálně-vitamínových přípravků ( Vitamix, Konvit, Vitaplastin). Uvedené komponenty jsou k dispozici v chovatelských potřebách a lékárnách. Ve druhém týdnu je možno obohatit krmnou dávku o strouhanou mrkev, vařené vejce a sušené mléko. Od čtvrtého týdne kuřata na noc přikrmujeme celou pšenicí.

Po celou dobu odchovu nesmíme zapomenout na dostatečné napájení kuřat čerstvou pitnou vodou. Pro zdárný růst kuřat musíme zajistit dostatečný krmný a napájecí prostor ( krmný prostor u krmítka cca 7 cm a napájecí cca 3 cm).

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru