Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plymutky bílé
Sdílet:

Plymutky bílé

Plymutky bílé jsem choval před několika lety a byl jsem s nimi vždy plně spokojen. Bílé plymutky byly vyšlechtěny v Americe. Psalo se o nich už po roce 1880. Do amerického standardu byly zařazeny roku 1888. Pro vysokou užitkovost získaly brzy oblibu u široké chovatelské veřejnosti. K jejich popularitě přispěla i snáška velkých vajec se světle hnědou skořápkou. Maso mají jemné, křehké a šťavnaté, kůže je žlutavě bílá.

Historie chovu

Z Ameriky byly bílé plymutky dovezeny nejprve do Anglie a odtud do ostatní Evropy. Drůbežářské podniky používaly bílé a žíhané plymutky pro jejich vysokou užitkovost jako hospodářká plemena. U nás se poprvé objevily v roce 1937.

Po druhé světové válce, kdy se u nás zřizovaly velkochovy drůbeže, které měly možnost dovážet chovná zvířata z ciziny, byla dovezena nová prošlechtěná krev z Ameriky i pro bílé plymutky, aby se zvýšila masná užitkovost a snáška. Dovezená zvířata se však v mnohém lišila od standardu původních plymutek. Potomstvo, které vzešlo z této cizí krve a našich bílých plymutek, bylo sice velmi užitkové, ale neodpovídalo požadavkům standardu, pokud jde o tělesné tvary. Mělo zato všechny vlastnosti masné drůbeže, velmi dobře opeřovalo, rostlo a přibývalo na hmotnosti.

Narušení krásných tvarů plymutek

Tyto vlastnosti lákaly mnohé chovatele, kteří se snažili získat chovný materiál do svých chovů. Vlastnosti nutné pro velkochov byly ovšem pro drobné chovy nežádoucí. Původní standard bílé plymutky tak velmi utrpěl. Na výstavách se stále častěji objevovali jedinci hrubé konstituce, s velkou hlavou, přerostlým, hrubě řezaným hřebenem, nadměrně ochmýřeným obličejem, dlouhým krkem, dlouhým a širokým tělem, vysokými hrubými běháky, které ztrácely původní žlutou barvu a dostávaly světlé až masové zbarvení.

Tak se značně narušily krásné a ušlechtilé tělesné tvary plymutek. Posuzovatelé měli na výstavách nesnadnou ptáci, neboť museli takové jedince při hodnocení vyřazovat. Pochopitelně byli chovatelé zklamáni a odradilo je to od dalšího chovu. Bylo třeba radikálního zásahu, aby bílé plymutky opět odpovídaly původnímu standardu. Tohoto úkolu se ujali cílevědomí chovatelé. Byla to práce nesnadná, zdlouhavá a vyžadovala krajní trpělivost a citlivost. Můžeme s radostí konstatovat, že jsme vytyčeného cíle téměř dosáhli. Hlavní zásluhu na tom mají majitelé plemenných a rozmnožovacích chovů. Tyto chovy jsou pod stálou kontrolou odborných poradců a posuzovatelů. Při každoročním uznávacím řízení - výběru jsou vyřazováni jedinci s nežádoucími vlastnostmi, kteří nesmějí přijít do dalšího chovu.

Regenerace bílých plymutek 

Částečně nám pomohl i import, který měl za úkol především osvěžení krve. Hlavní zásluhu na regeneraci bílých plymutek mají ale především naši chovatelé. Dokázali vrátit bílým plymutkám nejen původní standard, jak jej předepisuje vzorník, ale dosahují u nich i vynikající snášky, až 180 až 200 vajec od nosnice za rok, o hmotnosti 50 až 55 g.

Kombinovaná užitkovost

Toto plemeno drůbeže se vyznačuje kombinovanou užitkovostí. Vadou bývá přerostlý hřeben a laloky, pepření v ocasních perech a světlé hrubé běháky. Na prošlechtěné hejno bílých plymutek na travnatém zeleném výběhu je dnes radost pohledět. Všem chovatelům drůbeže doporučuji chov těchto krásných slepic.

Autor textu: Miroslav Vaculík
Autor fotografií zdroj: Miroslav Vaculík
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru