Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstava Klubu chovatelů českých hus
Sdílet:

Výstava Klubu chovatelů českých hus

Pomalu se blíží podzim, kdy vrcholí období chovatelských výstav a my plánujeme, které z nich navštívíme. Chtěla bych Vás všechny pozvat o víkendu 27. – 28. září do Třebechovic pod Orebem, kde se již tradičně koná speciální výstava Klubu chovatelů českých hus. Každoročně jsou zde k vidění špičkové české husy a české husy chocholaté od špičkových chovatelů.

Česká husa

V loňském roce bylo vystaveno 127 českých hus a 16 č. hus chocholatých, přičemž většina zvířat je prodejná (počty letos vystavených zvířat budou před výstavou zveřejněny na klubových internet. stránkách http://kchch.webpark.sk., kde najdete i spoustu informací o chovu č. hus). Zvažte proto, zda si nepřijedete prohlédnout naše národní plemeno a nestanete se jeho chovateli.

Rozhodně byste neprohloupili. Česká husa je nejen krásná (i když nevyniká barevností, při bližším pohledu vás zaujme jemnou kulatou hlavou s výraznými lícemi, nádherným rýhováním na poměrně silném, kratším krku a kombinací jasně modrého oka se sněhobílým peřím), má zajímavou, vyhraněnou povahu (je lepší hlídač než pes – bezpečně rozezná "domácí" obyvatele, ať už se jedná o lidi, psy, kočky apod. od cizích, na které okamžitě hlasitě upozorňuje, ale poskytuje i nezanedbatelný užitek.

Brojlerová housata

V posledních letech si hodně lidí pořizuje na výkrm brojlerová housata či káčata vcelku nehezkých, hrubých a neforemných tvarů. Stojí za úvahu, zda místo toho nepodpořit naše národní plemeno drůbeže a pořídit si pár či kmen českých hus. Jsou sice drobnější než husy brojlerové, ale mají lehkou kostru a tudíž vysokou výtěžnost chutného, libového masa. Navíc jsou dospělé české husy velmi otužilé, v zimě jim absolutně nevadí mrazy, koncem zimy nanesou vejce, samy vysedí a odvodí housata (odpadne vám jejich objednávání a dovoz), jsou dlouhověké, takže osvědčený chovný pár můžete mít v chovu 7 – 8 let a pokud mají dostatečnou pastevní plochu, větší část své krmné dávky uhradí pastvou.

Pokud by někdo z vás měl zájem pustit se do jejich chovu, můžete se obrátit na Klub chovatelů českých hus, který vám poradí s chovem i pomůže se sháněním kvalitních zvířat. Kontaktní adresa: Dana Dědková, Radimovice 90, 463 44 Sychrov, tel.: 485 146 358. Těšíme se, že rozšíříte naše řady.

Autor textu: Dana Dědková
Autor fotografií zdroj: Dana Dědková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru