Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amroksky
Sdílet:

Amroksky

Do Evropy byly přivezeny po druhé světové válce a rychle se pro své dobré užitkové vlastnosti rozšířily. Patří mezi středně těžká plemena s kombinov...

Do Evropy byly přivezeny po druhé světové válce a rychle se pro své dobré užitkové vlastnosti rozšířily. Patří mezi středně těžká plemena s kombinovanou užitkovostí. Rychle roste a dobře se opeřuje. Je to slepice odolná vůči povětrnostním podmínkám a je vhodná i pro začínající chovatele.

Amroksky vlastně vznikly při šlechtění žíhaných plymutek. Zatímco u plymutek zaměřili šlechtitelé chovný cíl na dokonalost žíhání a kresby, u amroksek dali přednost vyšší snášce, rannosti nosnic a rychlosti opeřování kuřat. Amrokska se chová pouze v jednom barevném rázu a to šedomodrá příčně žíhaná s hrubší a ne tak dobře ohraničenou kresbou jako je tomu u plymutek.

Základní barva opeření je černá se širšími šedobílými pásy, které probíhají příčně přes tělo. U kohoutka je šedobílý pás stejně široký jako pás černý. U slepic je bílý pás užší, a proto se slípka zdá tmavší. Šíře pásů závisí na velikosti peří na jednotlivých oblastech těla. Základ žíhání je v příčně žíhané kresbě peří, při čemž na každém pírku je černý hrot.


• 1.0

Kohout má tělo středně dlouhé, široké, hluboké a plné. Ozdobou velké hlavy je středně velký listový hřeben s pěti zuby. Oči jsou vystouplé, červenohnědé barvy, tvář hladká, červená. Ušnice jsou oválné, hladké a rovněž červené barvy. Krk je středně dlouhý s bohatým sedlovým závěsem. Záda jsou rovná, ocas široký, plný, pravidelně utvářený, nasazený pod úhlem 135 stupňů. Běháky jsou středně velké, žluté barvy.

Slepička se tvarem těla podobá kohoutovi, kromě rozdílů podmíněných pohlavním dimorfismem. Což v praxi znamená, že slepička má zobák v barvě tmavé rohoviny, zatímco u kohouta je zobák žlutý. Tento selekční znak se využívá v ranných stadiích odchovu při rozdělování slepiček a kohoutků.

Užitkové vlastnosti: hmotnost kohouta je 3,1 - 3,7 kg, slepice 2,6 - 3,2 kg. Snáška se pohybuje kolem 200 vajec o hmotnosti 60 g. Barva skořápky je hnědá.


• 0.1

Vedle velkých amroksek byly vyšlechtěny amroksky zdrobnělé. Hmotnost kohoutka se udává 1 kg, slepička 0,9 kg. Snáška kolem 140 vajec o hmotnosti 40 g s nahnědlou skořápkou.

Amroksky jsou klidné a snášenlivé vůči ostatním druhům drůbeže. Chovala jsem je několik let ve společném ustájení se zdrobnělými faverolkami lososovými. Na rozdíl od lehkých plemen slepic nehrozily u amroksek problémy s přelétáváním plotů, takže jejich chov neohrožoval sousedské vztahy. Amroksky je možné doporučit i chovatelům začátečníkům a pro jejich odolnost proti povětrnostním podmínkám i do vyšších oblastí.

 
Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru