Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sasexky
Sdílet:

Sasexky

Sasexky, podobně jako amroksky, hempšírky, plymutky nebo velsumky patří mezi těžší plemena hrabavé drůbeže. Jejich původ, jak je již patrno z názvu, pochází z hrabství Sasex v Anglii. Chovatelská veřejnost rozděluje sasexky na světlé a trojbarevné, které se od sebe liší pouze zbarvením.

Rozmnožování

Jelikož se jedná o těžké plemeno, je pohlavní dospělost dosažena u slepiček až v osmi měsících, kdy také začínají snášet. Roční produkce vajec se žlutohnědou skořápkou o hmotnosti 55g je 170-190 vajec. Možná myslíte, že snáška vajec není tak velká, ale když vezmete v úvahu, že sasexka je i dobře zmasilá, pak je opravdu jejich chov a celkové využití výhodné. Sasexka také posloužila při křížení a šlechtění ve šlechtitelském chovu nosných slepic pod názvem Dominant Sussex D 104. Tato mutace sice připomíná předky, ale většinou je ně smutný pohled. Jsou napůl holé a požírají si své peří. Dokonce se v chovu objevují i známky kanibalismu. Většinou je to „genetický zlozvyk“, který nezmění ani vhodné složení krmné dávky s přídavkem minerálů, bohatou na proteiny a velký travnatý výběh.

Popis

Sasexky jsou krásné a na svou váhu poměrně temperamentní slepice, které se rády pasou. Malá široká hlava je nasazena na kratším krku. Hřeben je poměrně nízký, laloky střední sytě červené. Obličej je jemný s červeným okem a středně silným zobákem masové nebo světle rohové barvy. Trup je obdélníkový a vodorovný. Peří je měkké, kypré a na hlubokém, dobře pokrytém břiše je jemné. U kohouta je malá široká hlava zdobena jednoduchým vzpřímeným nižším hřebenem se 4-6 zuby, v obličeji červená, s přiléhající červenou ušnicí a velkými laloky rovněž sytě červené barvy. Prsa jsou hluboká, záda široká. Křídla u obojího pohlaví jsou kratší a přiléhají dobře k tělu. Běháky jsou u kohouta i slepice v masové barvě, středně dlouhé, hladké a silné. U sasexky světlé, jak u kohouta tak u slepice, je zbarvení shodné. Jejich základní barva je bílá. Bílá barva hlavy přechází na krku v sytě černou kresbu. Péra letek jsou černá, ocas je černý, u kohouta černá ocasní péra mají zelený lesk.

Barvy

Sasexky trojbarevné jsou v základní barvě kaštanově hnědé. Každé péro má na konci černou skvrnu a v ní na špičce bílou tečku. Hnědé letky mají bílé konce. Hmotnost u kohouta se pohybuje od 3,0-3,5 kg, u slepice od 2,5-3,0 kg. Sasexky se rády pasou, ale nejsou náročné na velké prostory, rovněž nepřelétávají jako slepice lehkých plemen. Kuřata sasexek dobře a rychle rostou, po vylíhnutí jsou silná a čilá. Mohu je doporučit všem začínajícím i zkušeným chovatelům.

Autor textu: Helena Prokopcová
Autor fotografií zdroj: Helena Prokopcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru