Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak líhnout kuřata
Sdílet:

Jak líhnout kuřata

Drůbež
Všeobecné

Tato problematika byla již mnohokráte probírána. Já si však myslím, že opakování je matkou moudrosti. Proto bych chtěl nejen připomenout zkušenosti v této problematice našich předních odborníků, ale také přidat něco ze svých zkušeností.

Důležité faktory

Při líhnutí drůbeže v líhních, jsou důležité tyto faktory:
• teplota,
• vlhkost,
• větrání,
• chlazení a
• obracení vajec.

Pochopitelně prvním a základním předpokladem je kvalita násadových vajec. Násadová vajíčka musí být pravidelných tvarů a správné hmotnosti, odpovídající danému plemeni. Musí být neušpiněná a bez zjevných defektů (prasklin, drsné skořápky apod.) a pokud možno co nejčerstvější.
Před vložením vajec do líhňových lísek bychom měli všechna vejce prosvítit, tím poznáme skryté praskliny. Líheň musí být vytemperována na požadovanou teplotu, nejméně 24 hodin před vložením vajec do líhně.
Výstupní teplota by se měla pohybovat od 37 do 39 °C. U každé líhně je to individuální. Záleží také hodně na okolní teplotě v místnosti a také na propustnosti izolace líhně.
Podle př. Fr. Tuláčka je výstupní teplota u stolové líhně v první den inkubace 37,8 °C a postupně se stářím vajec teplota stoupá. Uvádí zde také % vlhkosti, obracení vajec aj., viz. tabulka č. 1.

Správný postup

Tyto materiály jsem měl k dispozici, když jsem začínal s líhnutím drůbeže. Hodně mi také pomohly rady ze zkušeností př. J. Zdražila z Klimkovic, př. F. Beláka z Jistebníka a v neposlední řadě také zkušeností př. Roberta Víchy, který je presentoval na mnohých přednáškách.
Já vlastním skříňovou líheň s nuceným oběhem vzduchu – „ventilátor“, na cca 300 vajec, s ručním otáčením vajec. Vajíčka nasazuji do líhně podle potřeby přibližně každý pátý den, takže vajíčka v líhni jsou různého stáří. Teplotu v líhni udržuji na stálé teplotě, v rozmezí 1 °C, a to od 37,5 do 38,5 °C. Vlhkost se pohybuje mezi 40–50 % vzdušné vlhkosti. Vajíčka od prvního dne 2× denně obracím o 180 stupňů a 2× denně ochlazuji po dobu asi 20 minut. Teplota v místnosti se pohybuje kolem 17 °C. 19. den vkládám vajíčka do dolíhně, kde už je nechávám v klidu bez obracení. Vzdušná vlhkost je zvýšena na 80–90 %. Po celou dobu líhnutí vlhčím vejce ručním rozprašovačem 2–3× denně. Poprvé prosvěcuji vajíčka 6–7 den od vložení do líhně, z důvodu vyřazení neoplozených vajec. Podruhé prosvěcuji vajíčka při překládání do dolíhně, čímž poznám odumřelé zárodky a vyřadím je.
Správný postup v průběhu celé inkubační doby poznáme podle toho, že všechna kuřata se začínají klubat dvacátý a líhnout jednadvacátý den. Kuřátka by se měla vyklubat všechna najednou během asi 2 hodin. Všechna musí být zdravá, nesmí mít deformované nožky nebo jiné části těla a nesmí mít průjem. Všechna deformovaná a málo pohyblivá kuřata raději utratíme, předejdeme tak přenesení nákazy na jiná, zdravá kuřata, ale o kuřatech možná někdy jindy.

Líhnivost oplozených vajíček se živým zárodkem mám v průměru 95 %, což považuji v mých podmínkách za úspěch. Líhnu takto třetím rokem, pochopitelně vždy se tak nedařilo, ale postupem času se dají všechny chybičky vychytat. Líheň používám vlastní výroby, zhotovenou z vyřazené ledničky. Náklady na výrobu líhně činily v roce 2001 cca 3000 Kč.

Na případné dotazy rád odpovím prostřednictvím časopisu Fauna.
Přeji všem nadšencům hodně úspěchů v líhnutí a chovu drůbeže.

Autor textu: Radomír Štverka
Autor fotografií zdroj: Radomír Štverka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru