Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zdrobnělá holanďanka
Sdílet:

Zdrobnělá holanďanka

Patří spolu s hudánkami a paduánkami mezi nejkrásnější chocholatá plemena hrabavé drůbeže. Zdrobnělé holanďanky byly vyšlechtěny v Holandsku, ale ta...

Patří spolu s hudánkami a paduánkami mezi nejkrásnější chocholatá plemena hrabavé drůbeže. Zdrobnělé holanďanky byly vyšlechtěny v Holandsku, ale také v Německu.

Barevné rázy:
černá – černé peří se zeleným leskem a bílým chocholem,
modrá – břidlicově modré peří a bílý chochol,
bílá – bílé peří a bílý chochol.

 


• 1,2 zdrobnělá holanďanka černá

Základní znaky exteriéru:
Hlava kohouta je středně velká, s bílým chocholem. Rozložení peří v chocholu připomíná rozevřený vějíř. Přední pera jsou krátká a delší zadní pera spadají dozadu až do týlu. Hřeben chybí, je nahrazen pouze chocholem. Záda zdobí dlouhý sedlový závěs, ocas kohouta je složený z dlouhých srpů. Šedočerné nohy jsou neopeřené. Chocholka slepičky je hustá a kulovitá.

Užitkové vlastnosti:
Hmotnost kohouta zdrobnělé holanďanky udává vzorník z roku 1986 0,9 kg, slepičky 0,8 kg. Snáška asi 30 gramových vajíček s bílou skořápkou se pohybuje kolem 80 kusů ročně. Kromě zdrobnělých holanďanek máme ještě holanďanky velké, chované ve stejných barevných rázech. Hmotnost kohouta udává dosud platný vzorník 2–2,3 kg, slepice 1,6–1,9 kg. Velké holanďanky snáší 100–140 vajec ročně s bílou skořápkou o hmotnosti 50 gramů.
Lépe se chovají v zastřešeném výběhu a v suchém zatepleném kurníku, protože pobyt na dešti chocholatým krasavcům nesvědčí. Jejich černobílá kuřátka mají hned po vylíhnutí malé chocholky z bílého chmýří. Jejich chov lze doporučit už zkušenějším chovatelům.

 

 

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru