Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Faverolky
Sdílet:

Faverolky

Patří mezi středně těžká plemena hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Faverolky byly vyšlechtěny ve Francii (obec Faverolle) původně jako m...

Patří mezi středně těžká plemena hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Faverolky byly vyšlechtěny ve Francii (obec Faverolle) původně jako masné plemeno. Dnešní faverolky tvoří dva typy. Těžší typ – – masný, chovaný převážně ve Francii a lehčí typ s kombinovanou užitkovostí, chovaný i u nás. Faverolky jsou mírné a snášenlivé slepice, oblíbené mezi chovateli pro ozdobné opeření hlavy a lícní vousy.


• 1,1 faverolka lososová

Základní znaky exteriéru
Kohout má dlouhé, hluboké a vodorovně nesené tělo. Hlava je poměrně malá, ozdobená jednoduchým listovým a nízkým hřebenem s pěti až šesti zuby. Zobák v barvě slonoviny je krátký a silný. Oči jsou oranžovočervené, tvář je opeřená, červená. Vousy začínají pod očima, táhnou se před ušnice a laloky, které v podstatě celé zakrývají. Krk faverolek je středně dlouhý, silný s bohatým krčním závěsem, splývajícím až na záda. Prsa jsou široká, hluboká a plná. Rovněž široká záda přecházejí v plný a dobře vyvinutý sedlový závěs. Ocas je krátký s kratšími kosírkami. Pětiprsté běháky jsou středně vysoké a na vnějších stranách jsou opeřené kratším peřím. Také prsty jsou na vnějších stranách opeřené. Pátý prst je nad čtvrtým zadním prstem. Slepička je zavalitější, má rovněž vousy a pětiprsté opeřené běháky.
Barevné rázy
– lososová (nejrozšířenější)
- bílá
Užitkové vlastnosti
Hmotnost kohouta se pohybuje podle vzorníku z roku 1986 od 3,1–3,7 kg, slepice 2,5–3 kg. Snášejí kolem 160 vajec ročně s nažloutlou skořápkou o hmotnosti 55 gramů. Kromě velkých faverolek byly vyšlechtěny i faverolky zdrobnělé. Hmotnost zdrobnělého kohoutka je 1,1 kg, slepičky 1 kg. Snášejí ročně až 120 vajíček o váze 40 gramů s nažloutlou skořápkou. Samozřejmě platí pravidlo: „Slepice nesou zobákem.“

Faverolky jsou klidné slepičky, s ostatní drůbeží na společném dvorku se snášejí velmi dobře a je možné je doporučit i začátečníkům.
Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru