Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krůty
Sdílet:

Krůty

Drůbež
Všeobecné

Účel chovu krůt

Účelem chovu krůt je hlavně výroba kvalitního masa, které má ve srovnání s ostatními druhy nejvyšší podíl bílkovin s nejnižší energetickou hodnotou, které krůty vyrábějí v podstatě z rostlinných zdrojů. V naších chovech je nejvíce rozšířen bílý hybrid širokoprsé krůty, který má tři linie hmotností ( malá linie do 10 kg, střední do 20 kg a velká linie do 30 kg. živé hmotnosti). Oblíbená je také tmavě zbarvená krůta bronzová, která je v růstu podstatně pomalejší, než vyšlechtění hybridi. K méně chovaným plemenům patří krůta bílá beltswilská a viržinská.

Krmení

Na krmení jsou krůty nenáročné, avšak ve srovnání se slepicemi mají krůty podstatně prostornější trávicí ústrojí a proto vyžadují značně více potravy. Poskytnutím travnatého výběhu lze jejich chov podstatně zlevnit. V případě, že krmíme krmnou směsí od krůťat až po dospělé krůty, není nutné krmnou dávku doplňovat. V opačném případě musíme krmení věnovat více pozornosti.V mém chovu se osvědčila pro krůťata míchanice ze sekaných kopřiv, kukuřičného a pšeničného šrotu s vařeným bramborem. Doporučuji přidávat KONVIT nebo VITAMIX. Odrostlejší a dospělé krůty jsem krmil uvedenou míchanicí s podílem celého zrna a na večer jsem podával naklíčenou pšenicí.

Doporučuji vstup do organizace ČSCH

V zásadě krůty chováme stejně, jako ostatní hrabavou drůbež, jen krůťata v prvních dnech života potřebují větší péči, protože jsou dost nesamostatná. Při krmení krůťat míchanicí nesmíme zapomenout na to, že krůťata stejně jako kuřata nesnášejí nakyslé krmivo, proto podáváme tolik míchanice, kolik zvířata spotřebují do 20 minut. Důležité je podávání čerstvé čisté vody.

Všem začínajícím chovatelům doporučuji vstup do kterékoli základní organizace ČSCH, kde je možnost získat kvalitní základ k dalšímu chovu. Informace ohledně ZO podají pracovníci ústředního výboru ČSCH Maškova 3 Praha 8 - Kobylisy 182 53. Tel: 02-6883437, E-mail: [email protected]

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru