Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov kachen rouenských
Sdílet:

Chov kachen rouenských

Drůbež
Všeobecné

S chovem těchto kachen jsem začal jako malý chlapec a do dnešního dne mám k těmto kachnám vřelý vztah. Touto formou bych chtěl celou chovatelskou ve...

S chovem těchto kachen jsem začal jako malý chlapec a do dnešního dne mám k těmto kachnám vřelý vztah. Touto formou bych chtěl celou chovatelskou veřejnost s tímto plemenem blíže seznámit, protože si myslím, že si to tyto krásně zbarvené kachny zaslouží.

Toto plemeno kachen pochází z Francie, pravděpodobně z města Rouen. Kachna rouenská je těžké masné plemeno velkého tělesného rámce a klidného temperamentu. Z vlastních zkušeností mohu říci, že tyto kachny velmi rychle rostou a v době 3 měsíců dosahují jateční hmotnosti okolo 3 kilogramů. Toto maso je velmi chutné a podle mého názoru se mu lecjaké maso nevyrovná.

Zbarvení a podoba je velice identická s kachnou divokou. Chov těchto kachen, pokud chceme dodržet plemenný standard, je velmi náročný, avšak jde-li nám jen o produkci masa, tak se dá říci, že se jedná o běžný chov jako u ostatní vodní drůbeže.

Kachny rouenské jsou velmi odolné, ale jako každá mláďata potřebují teplo a sucho. Kolem třetího týdne doporučuji odčervení a zopakovat zhruba ve stáří sedmi týdnů. V případě, že nemáte léky, každý veterinář vám je rád předepíše.

Dalším velice zajímavých procesem je snůška a líhnutí. V odborných knihách se píše, že snůška začíná koncem ledna, ale já se domnívám, že to závisí na mnoha okolnostech, například na skutečném příchodu jara, na teplotě dané ubikace nebo kachníku. Dalším faktorem je světlo, které hraje velice důležitou roli. Takže snůška je různá, ale většina kachen začíná snášet v polovině března. Průměrná snůška trvá do konce června a činí asi 60 až 80 vajec při hmotnosti 80 gramů. Barva skořápky kolísá od bílé až po lehce nazelenalou. Jelikož kachny rouenské mají pud sezení na vejcích potlačen, musíme vejce podkládat umělé kvočně nebo je líhnout v líhních. Nejvhodnější kvočnou je kachna pižmová, protože je dobrou matkou, ale můžeme ji nahradit i kvočnou slepicí, krůtou. Co se týká líhnutí v líhni, tak je to velmi jednoduché. Existuje spousta firem, které vyrábějí plně automatické, velice kvalitní líhně, které až na pár výjimek udělají veškerou práci za nás. Já osobně mám velmi dobrou zkušenost s líhní od italského výrobce. Pokud se rozhodnete si umělou líheň pořídit, rád vám doporučím dodavatele.

Pokud nevlastníte přírodní vodní výběh, lze ho nahradit například plechovou vanou, zahradním jezírkem či betonovou nádrží, ale musíme kachnám umožnit bezpečný a snadný výstup z vody. Vodní výběh je důležitý zejména pro snadnější oplodnění vajec a pro kvalitnější péči o peří.

Na závěr bych chtěl poděkovat čtenářům, kteří měli chuť a trpělivost přečíst si můj článek, který jsem napsal na základě vlastních zkušeností. Také přeji spoustu úspěchů všem stávajícím i začínajícím chovatelům, kteří se rozhodli chovat kachny. Každé rozšíření chovu kachen rouenských bude pro chovatele přínosem, protože v posledních letech v naší republice chov kachen bohužel upadá. Těším se, že i ostatní čtenáři – chovatelé přispějí svými zkušenostmi.

Autor textu: Tomáš Peterka
Autor fotografií zdroj: Tomáš Peterka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru