Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kachna smaragdová
Sdílet:

Kachna smaragdová

Drůbež
Všeobecné

Je to menší okrasná domácí kachna s velmi líbivým kovově zeleným lesklým peřím. Původně divoká kachna z amerického kontinentu byla zdomácněna evrops...

Je to menší okrasná domácí kachna s velmi líbivým kovově zeleným lesklým peřím. Původně divoká kachna z amerického kontinentu byla zdomácněna evropskými kolonizátory. Z Ameriky se dostala do Francie a Anglie, posléze pak dále do Evropy. Pro svůj exotický vzhled je chována často i v zoologických zahradách.

Základní znaky exteriéru

Tělo je dlouhé a pravidelně formované. Její oči jsou tmavé, plochý tmavozelený zobák je u starších zvířat světlejší. Nohy jsou silné, středně vysoké. Kachna smaragdová se chová pouze v černé barvě. Peří celého těla má třpytivě kovově zelený lesk, který je patrný zvláště při slunečním svitu. Kačera od kachny poznáme podle tzv. kačírku, což jsou dva páry středních ocasních per stočených dozadu. Kachny smaragdové dobře létají. Zahnízdí v dřevěné budce či proutěné slepičí kukani a o své potomky pečují velmi dobře. Proto je možné je použít i jako pěstounky jiných, nespolehlivě hnízdících druhů kachen. S jinými druhy se snášejí velmi dobře.

Užitkové vlastnosti

Hmotnost kačera udává vzorník z roku 1986 1 kg, kachny 750 gramů. Ročně snese 50 i více vajec. Většinou se kachna smaragdová chová v polygamii 1 kačer na 2 kachny. Jejich chov na travnatém výběhu s vodní nádrží není nijak náročný a zvládnou to i začátečníci.

text a foto: Dana Vlčková
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru