Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s chovem krůt bronzových
Sdílet:

Zkušenosti s chovem krůt bronzových

Drůbež
Všeobecné
Na jaře roku 2005 jsem od chovatele z Radobyc u Mirotic zakoupil 2 krůty bronzové z přírodního odchovu. Jednu ve standardní černé barvě a druhou bíl...
Na jaře roku 2005 jsem od chovatele z Radobyc u Mirotic zakoupil 2 krůty bronzové z přírodního odchovu. Jednu ve standardní černé barvě a druhou bílou. Obě ve stáří 10. týdnů. Doma jsem nově přivezené ptáky umístil do dřevěného kurníku o rozměrech 2,5×2×1,5 m (dך×v), kde měli k dispozici dva hřady, napáječku s čistou vodou, do které jsem přidával několik kapek přípravku Combinal A+D3, a krmítko se zrním. V té době jsem krůty krmil směsí KR3 smíchanou s trochou pšenice a kukuřičného šrotu. Každý den jsem je vypouštěl do výběhu o rozloze asi 10 a. Moje krůty tuto možnost uvítaly a celý den se věnovaly pastvě, což se kladně odrazilo na spotřebě zrnin. V zimním období jsem do kurníku zavěšoval svazky sušených kopřiv, které byly ihned s chutí konzumovány.
V únoru roku 2006 jsem ke stávajícím krůtám přikoupil tříletého krocana od chovatele z Radomyšle. Jaro se pomalu hlásilo o slovo a krocan na krůty neustále dorážel, ale ty jeho touhy neopětovaly. Přesto jsem se rozhodl postavit umělé hnízdiště o rozměrech 110×55×70 cm (dך×v), které jsem rozdělil přepážkou na dvě části. Tím vznikly dva kotce o rozměrech 55×55×70 cm, které jsem vystlal trochou sena.

S příchodem prvních teplejších dnů se situace změnila. Krocan se s krůtou několikrát denně pojímal a zanedlouho se v jednom z kotců objevilo první kropenaté vajíčko. O dva dny později jsem zjistil, že patří černé krůtě. Z počátku snášela obden, ale od 4 vejce nesla každý den. Celkem snesla 9 vajec. Během inkubační doby jsem krůtu vždy večer musel z hnízda sejmout, aby se vyprázdnila, nažrala a napila. Krůta seděla velmi pevně, a tak se krůťata vylíhla 26. den namísto předpokládaných 28 dní. Z 9 vajec se vylíhlo 9 krůťat, z nichž 1 uhynulo těsně po vylíhnutí.
Druhá krůta začala snášet o týden později. Po snesení 4. vejce snůšku přerušila, protože začala nápadně napadat na pravou nohu, pravděpodobně následkem krocanova velmi nešetrného ošlapování. Okamžitě jsem ji oddělil od krocana do samostatného prostoru a dal jí čas na zotavenou. Po 4. týdnech byl její zdravotní stav v naprostém pořádku a já ji vypustil zpět do výběhu ke krocanovi. Tentokrát už všechno proběhlo bez jediného problému. Krůta snesla 10 vajec, z nichž se vylíhlo 8 krůťat a 2 vejce byla čistá.
Obě krůty jsem po vylíhnutí a oschnutí krůťat přemístil do králíkárny, kde bylo připraveno nové hnízdo, čerstvá pitná voda v plastových napáječkách a směs pro krůťata KR1. Přibližně po 10 dnech jsem začal krůty s krůťaty za pěkného počasí vypouštět na dvorek, kde měli možnost pastvy. Při čištění podestýlky v králíkárně jsem zjistil, že černá krůta začala opět snášet. Krůťatům byly teprve 4. týdny a jelikož krůta neměla přístup ke krocanovi, vejce byla čistá. Počkal jsem tedy až nanese plnou snůšku a zasedne, pak jsem jí podložil 10 násadových vajec slepičích. Z nich se po 21 dnech vyklubalo 9 kuřat, z nichž 2 hned po vylíhnutí krůta zašlápla. V současné době je kuřatům (4,3) 11. týdnů a stále následují svou adoptivní matku.
Bílá krůta už nenasedla, ale stále vodí svých 8 krůťat. Zajímavé je, že z 16 krůťat se mi nepodařilo odchovat ani jedno bílé.

Složení krmiva
Krůty jsem v době sezení krmil pouze pšenicí. Samozřejmě měli vždy dostatek pitné vody a písku na trávení. Vylíhlá krůťata jsem od 1. dne do 4 týdnů stáří krmil směsí KR1, od 4 do 8 týdnů směsí KR2 a od 8. týdne výše jsem podával směs KR3, do které jsem postupně přidával pšenici a kukuřici. Kuřatům byla předkládána směs K1 a později K2, do které jsem přimíchal pšeničný šrot, pšenici a vitamínový přípravek Nutrimix.
Na závěr bych chtěl krůty bronzové doporučit všem, kdo jsou stejně jako já, příznivci přirozeného líhnutí pod kvočnou, namísto dnes moderního líhnutí v umělých líhních. Už nyní jsem velmi zvědav, čím mě moje krůty překvapí v příští chovné sezóně.

Jiří Míka
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru