Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak si snadno vyrobit klec
Sdílet:

Jak si snadno vyrobit klec

Drůbež
Všeobecné

Jedná se o výrobu klece určené do chovatelské místnosti nebo venkovních prostor. Do obývacího pokoje moc vhodná není. Výhodou je, že si ji z velké č...

Jedná se o výrobu klece určené do chovatelské místnosti nebo venkovních prostor. Do obývacího pokoje moc vhodná není. Výhodou je, že si ji z velké části uděláte sami, tedy levně a přesně potřebnou velikost. Průměrně šikovný kutil to zvládne snadno a rychle.

Budeme k tomu potřebovat zbytky pozinkovaného plechu a pozinkované králíkářské pletivo. Pro chov větších papoušků můžeme použít i pletivo ze silnějšího drátu, ale také pozinkované. V téměř každé obci je klempíř, u kterého si necháme nastříhat a naohýbat pozinkovaný plech na požadované tvary a velikosti, ze kterých si klec již spájíme sami. Jestli máme možnost si plech sami zpracovat, je to ještě lepší. Budeme potřebovat čtyři druhy profilů. Jejich šířku si určíme sami. Je možné vycházet z mír uvedených u nákresu. Ty jsou na klec o velikosti 100×60×60 cm dך×v. Na větší klec doporučuji šířky profilů větší o 5 až 15 mm. Záleží také na síle plechu. Uvedené míry jsou pro plech 0,8 mm.
Profil 1 je úhelník o stejné délce stran a slouží nám k vytvoření kostry klece.
Profil 2 je plochý a slouží na vyztužení klece a na rámy dvířek.

Profil 3 je úhelník, ale o nestejné délce stran a vytvoříme s ním základnu klece. Slouží také k držení zásuvky a tak jeho výškou určíme i výšku zásuvky.
Profil 4 je určen na zhotovení dvířek.

Ohyby na krajích profilů jsou u všech profilů důležité, jsou 5 až 10 mm široké a profil vyztuží a zpevní. Bez těchto ohybů by se kroutil a také by vznikla ostrá hrana. Délky všech profilů si určíme sami podle plánované velikosti klece. Nesmíme zapomenout na to, že klec budeme možná pronášet dveřmi a jejich zárubně mají určitou šířku. Jestli máme profily připravené, můžeme se pustit do výroby klece.

1. operace je spojení tří profilů č. 3 a vytvoření základny klece. Jak postupovat je vidět z nákresu č. 1. Tam, kde bude přední strana klece, tak úhelníky spojíme profilem č. 2. U širší klece můžeme dát i další profil doprostřed.
2. operace je připájení čtyř profilů č. 1 na výšku klece. Dbáme na to, aby veškeré spoje byly spájeny pod úhlem 90 stupňů. Pokud nám to nevyjde na první pokus, nic se neděje, spoj rozletujeme a provedeme znovu.
3. operace je vytvoření horní části klece z profilů č. 1. Tím máme již hotovou kostru klece.
4. operace je vyztužení klece profily č. 2 a vytvoření rámečku pro dvířka. Nákres č. 2. První profil připájíme ze přední strany na spodní hrany profilu č. 1. Druhý profil také ze přední strany, dle požadované výšky vstupu do klece. Dalšíma dvěma profily si vymezíme šířku těchto vstupů. Obdobně uděláme i rámečky pro vstup ptáků do budek, které jsou zavěšené z venku. Když budky na kleci nebudou, tak se tyto vstupy zavřou dvířky. Není podmínka, že vstupy do klece musí být ze přední strany. Tak jsou jen malované pro snadné pochopení práce. Další výztuhy z profilu č. 2 připájíme podle velikosti klece, např. uprostřed boků, stropu a zadní stěny.
5. operace je přiletování pletiva. Je to opět jednoduché. Pletivo si nastříháme na požadovanou velikost a na každou stěnu ho naletujeme z vnitřní strany klece. Přiletujeme ho i na výztuhy, není nutné ho zde letovat místo vedle místa.
6. operace je výroba a připevnění dvířek. Dvířka uděláme z profilů č. 4 podle velikosti otvorů, které máme u klece. Na výšku budou stejné, ale na šířku užší o 2 cm. To proto, aby zde bylo místo na pantíky a petlice. Stejně uděláme i malá dvířka pro zavření vstupů do klecí. U profilu zastříhneme hrany pod úhlem 45 stupňů, spájíme tři strany a zasuneme do nich pletivo. Potom připájíme čtvrtou stranu a profily dřevěnou paličkou více zploštíme. Profily můžeme zploštit i utažením ve svěráku. Je to proto, aby pletivo ve dvířkách pevně drželo. Pantíky a petlice si uděláme z pozinkovaného drátu o průměru 1 až 1,5 mm. Nákres č. 3. k petlicím můžeme přiletovat i slabý řetízek s kolíčkem na zajištění dvířek.
7 operace je výroba zásuvky. Zde nám mohou vzniknout větší finanční náklady. Můžeme ji udělat z pozinkovaného plechu, překližky, plastu a podobně. Záleží na možnostech.
8 a poslední operace je natření klece nezávadnou barvou a po jejím dobrém zaschnutí nastěhovat vše potřebné pro nové obyvatele.
Tento návod je možné si různě upravit a vylepšit podle svých představ a potřeb. Také využití klece může být i různé. Já jednu používám, bez zásuvky, pro odchov kuřat pod kvočnou. Kvočna, napáječka a krmítko jsou uvnitř klece a kuřata mají možnost klec volně opouštět.
Po každém letování je důležité letované místo dobře opláchnout vodou, zvláště jestli použijete na očištění a odmaštění kyselinu.
Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru