Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pštros dvouprstý
Sdílet:

Pštros dvouprstý

(Struthio camelus) Pštros dvouprstý (africký) pochází z východní a jižní Afriky, patří mezi běžce, kam patří také australský emu, jihoamerický nand...

(Struthio camelus)

Pštros dvouprstý (africký) pochází z východní a jižní Afriky, patří mezi běžce, kam patří také australský emu, jihoamerický nandu, pták Kivi z Nového Zélandu a kasuár z Austrálie.

Pštros africký je se svou výškou až 250 cm a váhou až 150 kg, největší pták na světě. Je to pták, který nelétá, ale umí za pomoci svých silných nohou dosáhnout rychlosti 60 km / hod., krátkodobě i více. Dospívají ve dvou letech a mohou se dožít 40 až 70 let. Pštrosi výborně vidí na velkou vzdálenost a mají velice dobrý sluch. Pokud chcete chovat tohoto velice nenáročného ptáka, měli by jste si vyřídit povolení chovu nebezpečných druhů zvířat, kam Pštros dvouprstý patří. Jako u všech nebezpečných druhů zvířat se toto povolení vyřizuje na Krajské veterinární správě, vydává se na dobu 3 let a poplatek činil v roce 2006 1000 Kč za každé chované zvíře. Po třech letech se dá povolení chovu, po podání písemné žádosti, na další 3 roky bezplatně prodloužit. Chovem pštrosů se zabývá vyhláška č. 208 / 2004 sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat. § 12 minimální standardy pro ochranu běžců ve farmovém chovu.
1) Minimální standardy ochrany faremně chovaných běžců, zejména druhů Pštros dvouprstý (Struthio camelus), Nandu pampový (Rhea americana), Emu hnědý (Dromaius novaehollandiae) stanoví následující podmínky:
a)oplocení hospodářství je minimálně 180 cm vysoké, v rozích zaoblené, dostatečně silné a bezpečné, aby v případě nárazu nedocházelo k poranění běžců. Farma musí být zabezpečená proti vnikaní větších druhů volně žijících zvířat, nebo toulavých psů.
b) Minimální velikost výběhů pro tři dospělé pštrosy je 1000 m2, na každého dalšího dospělého jedince navíc 800 m2, nejkratší strana výběhu nesmí být kratší než 10 m a minimálně jedna strana musí dosahovat délky 100 m.
c) Minimální velikost výběhu pro tři dospělé nandu nebo emu je 500 m2, na každého dalšího dospělého jedince navíc 250 m2. Nejkratší strana výběhu nesmí být kratší než 7 m a minimálně jedna strana musí dosahovat délky 70 m.

d) V jednom výběhu může být chována pouze jedna chovná skupina, tj. jeden chovný samec a jedna až pět chovných samic. Zabrání se tak fyzickému kontaktu mezi jednotlivými chovnými skupinami, v některých případech je nezbytná i vizuální bariéra.
e) Minimální výška přístřešku pro dospělé pštrosy je tři metry. Minimální šířka dveří a průchodů je 150 cm. Stěny uzavírají přístřešek ze tří stran a uzavírací systém v něm umožňuje oddělení samce. Minimální plocha pro pštrosy je 10 m2 na jeden dospělý kus, pro mláďata se od vylíhnutí do 6 měsíců věku zvětšuje postupně od 0,25 m do 2 m na jeden kus, minimální celková plocha kotce pro tuto kategorii je 30 m2.

2) Minimální výška přístřešku pro dospělé nandu a emu je 2,5 m. Minimální šířka dveří a průchodů je 150 cm. Stěny uzavírají přístřešek ze tří stran a uzavírací systém v něm umožňuje oddělení samce. Plocha má pro nandu a emu dosahovat 5 m2 na jeden dospělý kus, pro mláďata se od vylíhnutí do 6 měsíců věku zvětšuje postupně od 0,25 m do 2 m2 na jeden kus, minimální celková plocha kotce pro tuto kategorii je 20 m2. Maximální počet ve skupině mladých běžců je 40 jedinců.
3) Individuálně smí být držen pštros, nandu a emu jen po dobu nezbytnou při nemoci, poranění nebo v době agresivního chování. Při tomto mu musí být umožněno vidět a slyšet ostatní ptáky v chovu.

Kromě podmínek určených touto vyhláškou je chov pštrosa afrického velice jednoduchý a i finančně velice nenáročný. Choval jsem samce a byl jsem překvapen tím, že zvíře o tak velké hmotnosti spotřebuje za den tolik krmiva asi jako pět slepic. Pštrosi mají velice dlouhá střeva a tím pádem dokáží potravu dokonale využít. Hlavně, pokud se může pštros od jara do podzimu pást na trávníku, je spotřeba krmiva velice malá. Pštrosa jsem krmil ovsem, pšenicí, kukuřicí, vařenými bramborami, ovocem, zeleninou (například strouhaná mrkev, řepa, jablka apod.). Pro pštrosy se také prodávají speciální granule . Pštrosi jsou na krmení velice nenároční a nejsou vůbec vybíraví. Pokud chcete pštrosa ochočit, pořiďte si mladé zvíře ve stáří 6–8 měsíců. Mladší zvířata pořídíme sice levněji, ale v případě pštrosů platí, že čím je zvíře mladší, tím je choulostivější. Mladí pštrosi bývají velice zvědaví a rychle si na člověka zvyknou. Když vejdete do výběhu, většinou budou chodit za vámi. Pozor, zajímají je hlavně lesklé věci jako hodinky, náušnice, prsteny a podobně. Na ochočení je asi lépe pořídit si samici, protože samci mohou být v dospělosti agresivní. Především, když je chováme společně se samicemi, kopnutí dospělého samce se vyrovná kopnutí koně. Jinak je pštros povahově docela klidný, ale může se leknout čehokoliv. Stalo se mně například, že jsem v jeho výběhu pracoval s motorovou pilou a předpokládal jsem, že když ji nastartuji, tak pštrosa pořádně vylekám. Dopadlo to však tak, že se pštros přišel podívat tak z blízka, že jsem musel dávat pozor, abych mu neublížil. Jindy se zase stalo, že jsme do jeho výběhu pustili páva, kterého se pštros ze začátku strašně bál a neustále před ním utíkal. Takže pštros se někdy zachová úplně opačně, než by jste čekali.
Autor textu: Stanislav Rek
Autor fotografií zdroj: Stanislav Rek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru