Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hvízdák eurasijský – vzácný host v Přerově
Sdílet:

Hvízdák eurasijský – vzácný host v Přerově

Drůbež
Všeobecné

Přímo v centru Přerova je na soutoku řeky Bečvy a mlýnského náhonu Strhance významné zimoviště vodního ptactva. Celou zimu sem chodí lidé přikrmovat desítky divokých kachen. Mimo ně zde zimují i rackové chechtaví, lysky černé a labutě. Ojediněle se zde vyskytují i rackové bouřní nebo bělohlaví a ledňáček říční.

Hvízdák eurasijský na našem území

V letošní zimě se zde objevila i poměrně vzácná severská kachna – hvízdák eurasijský, který žije ve Skandinávii a v severní části Eurasie. Přes naše území tento druh protahuje do jižní Evropy a severní Afriky, kde jsou jeho zimoviště. 

Centrum města Přerova

Většinou jde o plaché a skrytě žijící ptáky. To však neplatí o hvízdáku, který si za své zimoviště vybral centrum města Přerova. Je poměrně krotký, plave obvykle na Strhanci nebo se pase na travnatých březích. Na rozdíl od kachen divokých je drobnější, má tmavě hnědou hlavu a krátký světle modrý zobák. V posledních dnech začal přepelichávat do pestřejšího svatebního šatu a již se mu vybarvuje čelo do zlatožluta. Když je na břehu, tak je dobře patrné jeho světlé břicho a občas se ozývá hvízdavým hlasem.

Výskyt hvízdáka eurasijského v centru Přerova považují ornitologové za ojedinělou až výjimečnou událost.

Autor textu: Jiří Šafránek
Autor fotografií zdroj: Jiří Šafránek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru