Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
WPA CZ–SK Projekt bažanta zlatého Kroužková série 5000
Sdílet:

WPA CZ–SK Projekt bažanta zlatého Kroužková série 5000

Drůbež
Všeobecné
Tento projekt se zabývá čistokrevností bažanta zlatého (Chrysolophus pictus) a bažanta diamantového (Chrysolophus amherstiae), která je v evropských chovech velice špatná. Byl založen společností Aviornis a světovou bažantí organizací (World Pheasant Association – WPA). V roce 1997 se naštěstí, a zřejmě v pravý čas, podařilo do Evropy dovézt tři linie čistokrevných jedinců bažanta zlatého. Všichni jedinci v tomto projektu jsou pečlivě evidováni, a chovné páry jsou skládány tak, aby byla zajištěna co největší genetická variabilita.

Něco málo o projektu

Odchovaná mláďata jsou kroužkována kroužky speciálně označenými pro tento projekt a jsou prodávána dalším chovatelům. Přednost mají noví účastníci projektu. Ti pak musí dbát na správnou evidenci a zachování čistokrevnosti ptáků v projektu. Vedení projektu doporučuje při pořízení si těchto čistokrevných bažantů zlatých přestat chovat ostatní potenciálně hybridní jedince. U bažanta zlatého začali být odchovy rozšiřovány mezi soukromé chovatele až po nárůstu populace na 200 jedinců. Čistokrevný bažant diamantový je v evropských chovech velice vzácný a je možné, že zde již prakticky neexistuje.

Cílem projektu je tedy chov čistokrevných bažantů rodu Chrysolophus v lidské péči. K tomuto cíli vede jediná možná cesta přes udržení dostatečně velké evidované populace ptáků.

Projekt pak funguje tak, že vedení skládající se z Luda Pinceela, Paula Raeymaekerse, Rafa Smetse, Victora Steenackerse, Josa Van Houdta a Frédérika Verstappena spolupracuje s každým účastníkem, který vlastní alespoň jeden pár bažantů série 5000. Pokud tito účastníci odchovají kuřata, dostávají kroužky série 5000 pro pokračování projektu. Účastníci samozřejmě musí deklarovat vůli poskytovat pravdivé údaje o chovu (formuláře o původu) a komunikovat s Paulem Raeymaekersem – držitelem evidence (plemenné knihy) bažanta zlatého.

Několik základních pravidel projektu

1. Všichni ptáci (mladí i staří) musí být kroužkováni platnými kroužky série 5000.

2. U všech jedinců by mělo být možné kdykoliv odebrat vzorek peří pro možnou analýzu DNA.

3. Všechny přesuny ptáků, během výměny a prodejů, musí být nahlášeny P. Raeymaekersovi.

4. V zájmu projektu je nutné vyřadit všechny nepravidelnosti.

5. Kroužky série 5000 musí zůstat znakem důvěryhodných čistokrevných ptáků.

6. Pouze účastníci projektu se zaplaceným vstupním poplatkem mohou obdržet kroužky série 5000.

Bažanti zlatí této série jsou dnes chováni v Belgii, Nizozemsku, Francii, Německu, Rakousku, Itálii, Portugalsku, Velké Británii, České republice a Slovensku (roztroušeně pravděpodobně po celé Evropě). WPA Francie založila vlastní populaci bažanta zlatého v roce 2008 z 15 čistokrevných párů pocházejících z projektu.

Bodem, který zájemce o chov zajímá asi nejvíce, je přirozeně cena. I když se jedná o čistokrevné jedince, pořizovací cena není příliš vysoká (v porovnání s ostatními druhy). Pár v zahraničí pořídíme za 60 eur – kohout stojí 25 a slepice 35 eur. Cena ptáků odchovaných v České republice je ještě nižší. Chovatelé z WPA Česká republika a Slovensko se dohodli, aby umožnili nákup těchto ptáků široké chovatelské veřejnosti, že cenu svých odchovů sníží na 600 Kč za kus.

WPA CZ–SK vstupuje do projektu

Naše československá pobočka WPA vstoupila do tohoto projektu již v roce 2012. V tomto roce si první čistokrevné bažanty zlaté série 5000 přivezl ze Skotska náš předseda Ing. Jiří Mrnka a zároveň se stal členem pracovní skupiny zaměřené na bažanty límcové. Také vytvořil formuláře pro přihlášení dalších našich členů do tohoto projektu. Zájem byl poměrně velký, a tak se přihlásilo 10 dalších členů, z toho devět Čechů a jeden Slovák. V minulém roce, tedy 2013, se projekt rozjel naplno. Všem zájemcům o chov čistokrevného bažanta zlatého bylo z Belgie, Velké Británie a Německa dovezeno 27 čistokrevných jedinců evidovaných v plemenné knize. Samozřejmě jsme se ani my neobešli bez úhynů (například o jednu slepici jsme přišli již při převozu). Naši členové vytvořili dvě skupiny chovatelů tohoto bažanta. V první je sedm členů, kteří se zapojili přímo do pracovní skupiny tohoto projektu. To znamená, že jimi odchovaná kuřata budou kroužkována přímo kroužky S 5000 a budou dále evidována v plemenné knize. Pro vstup do pracovní skupiny je nutné uhradit vstupní poplatek ve výši 60 eur. Částka se může zdát vysoká, přináší však s sebou nepopiratelné výhody. Zbylá část chovatelů pak samozřejmě může své bažanty dále rozmnožovat, nesmí je však dále označovat kroužky S 5000 a jejich mláďata nebudou dále evidována.

V letošním roce jsme „přivítali“ první čistokrevné bažanty zlaté odchované v České republice. Odchov u převážně jednoletých ptáků se podařil hned čtyřem chovatelům, kteří odchovali 28 z 33 vylíhlých kuřat. Konkrétně se odchov podařil panu Martinu Velesovi, Petru Bachovi, Jakubu Janoschovi a Jiřímu Mrnkovi. Těm všem k odchovům gratuluji a děkuji jim nejen za zatím slibný průběh projektu, ale také za vytváření dobrého jména československé sekce WPA.

Zmíněným chovatelům byl poté Paulem Raeymaekersem zaslán požadovaný počet kroužků a formulářů o původu. Samotný formulář o původu se skládá ze dvou částí. Po okroužkování kuřat a vyplnění formuláře si chovatel část A ponechá – ta se musí vždy pohybovat spolu s daným jedincem. Část B pak musí zaslat zpět držiteli plemenné knihy, panu Paulu Raeymaekersovi, do Belgie.

Závěr

Věřím, že tím úspěšnost našeho projektu nekončí. Vždyť jen mezi členy WPA CZ–SK jsou nejméně tři další členové, kteří se do projektu chtějí připojit. Zapojit se však může i kdokoliv z vás. K tomu stát se členem WPA je zapotřebí pouze váš zájem nebo chuť pomoci ptákům z řádu hrabavých a k zapojení se do jednoho z našich projektů je pak již jen krůček. Nač tedy dále chovat křížené jedince bažantů zlatých, když jsou již i u nás dostupní čistokrevní jedinci tohoto druhu a jejich pořizovací cena není vysoká? Když nic jiného, tak můžete mít alespoň dobrý pocit, že i vy jste udělali něco pro záchranu jednoho živočišného druhu na naší planetě.

Autor textu: Adam Bura
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru