Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zoo Hodonín opět chová tukany obrovské
Sdílet:

Zoo Hodonín opět chová tukany obrovské

Tukan obrovský (Ramphastos toco) je největším druhem ze všech 37 druhů tukanů. Délka jeho těla dosahuje až 60 cm. Má impozantní, velký zobák, který dosahuje délky až 19 cm a tukani jej používají k termoregulaci. V přírodě se tento druh tukana vyskytuje převážně v nížinných i horských lesích Mexika, Brazílie a Argentiny. V zajetí se tito tukani chovají velmi zřídka a mohou se dožít až 15 let.

Po dvouleté pauze naše zahrada opět chová krásné tukany obrovské (Ramphastos toco). Naše zahrada má s chovem tukanů dlouholetou tradici a v roce 2006 se nám zatím jako jediné zoologické zahradě v Unii českých a slovenských zahrad podařilo tento druh úspěšně rozmnožit. Bohužel se nám na tento chovatelský úspěch nepodařilo navázat a v následujících letech jsme o chovný pár tukanů postupně přišli v důsledku nemocí.

Nově příchozí, dvouletý pár k nám přicestoval z farmového chovu v Guyaně. Jeho dovoz do Evropské unie ze třetí země byl po administrativní stránce velmi náročný a celý proces příprav trval zhruba rok. Po příjezdu museli jedinci absolvovat nezbytnou šestitýdenní izolaci. V současné době si pár zvyká na své nové prostředí.

Co se týče krmení, mají naši tukani velmi pestrou krmnou dávku, kterou jsme dávali dohromady s kolegy z jiných zoologických zahrad a některými veterinárními lékaři. Tukani velmi trpí na ukládání železa v těle, proto je třeba jednotlivé komponenty v krmné dávce volit velmi pečlivě a krmnou dávku ještě i dnes stále optimalizujeme. Naši krmnou dávku tvoří: NutriBird T-16 granulované krmivo pro tukany, ovoce – banány, kiwi, hrušky, hrozny, melouny, mango, meloun žlutý, avokádo, papája a další sezonní druhy. Ze zeleniny podáváme vařenou i čerstvou mrkev, vařenou červenou řepu, vařené brambory, květák a brokolici. Jako doplněk dostávají tukani vařené vejce, tvaroh, vařenou rýži s kuřecím masem. Tvarohové kuličky, které jsou složeny z měkkého tvarohu, ovesných vloček, banánu a nastrouhané mrkve.

Autor textu: Bohuna Mikulicová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru