Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kachny pekingské
Sdílet:

Kachny pekingské

Drůbež
Všeobecné

V dnešní době jsou tyto kachny známé ve dvou variacích, a to kachny pekingské americké a kachny pekingské kolmé. Oba typy jsou si vzájemně podobné....

V dnešní době jsou tyto kachny známé ve dvou variacích, a to kachny pekingské americké a kachny pekingské kolmé. Oba typy jsou si vzájemně podobné.

Kachny pekingské americké mají svůj původ v USA. Dosahují hmotnosti 3,5 - 4 kg u kačerů, 3 - 3,5 kg u kachen. Průměrná snáška vajec se pohybuje od 160 do 190 kusů, při hmotnosti 90 g jednoho vejce. Tyto kachny mají bílou barvu peří někdy až se žlutým nádechem.

Kachny pekingské kolmé pocházejí z Číny. Průměrná hmotnost u kačera činí 3 - 3,5 kg u kachen 2,5 - 3 kg. Snáška dosahuje pouze 50 - 60 vajec. Také hmotnost vajec je nižší, v průměru je to 70 g. Barva jejich peří je rovněž bílá se žlutým nádechem.

Oba typy pekingských kachen jsou velmi vhodné pro výkrm. Kachňata se líhnou z poměrně dost oplozených vajec po 28 dnech v líhních /tyto kachny na nanesená vejce nesednou, pouze jen v opravdu výjimečných případech/. Do tří týdnů věku kachňata krmíme krmnou směsí VKCH1 /výkrm kachen 1. fáze/. Dále zkrmujeme směs VKCH2 / výkrm kachen od 3 týdnů věku/. V 7 týdnech výkrmu by měla jatečná hmotnost dosáhnout 3 kg a více. V mém chovu těchto kachen dosahuje jatečná hmotnost v 9 týdnech 3,5 kg u kachniček, u kačerů okolo 4 kg / v průměru/.

Vylíhlá káčata do věku 6 dnů krmíme sypkou, mírně zvlhčenou směsí. Od sedmého dne se ke zkrmování mohou podávat granulované krmné směsi. Také nesmíme zapomenout na dostatek čerstvé pitné vody, která je při výkrmu kachen neustále k dispozici.

V dřívějších dobách se k výkrmu kachen používaly většinou brambory, šroty z obilí, máčený chléb a podobně. Dnes tato pracná příprava krmiva odpadá, jsou k dispozici kvalitní krmné směsi, obohacené o vitamíny a minerály, ale i bílkoviny potřebné pro rychlý růst krmných jedinců. Mohu toto doporučit každému, kdo se rozhodne pro výkrm kachen, ale i jiné domácí drůbeže. Také pořizovací cena kompletních krmných směsí pro domácí výkrm je levnější než zkrmování brambor, obilovin atd.

Autor textu: Helena Prokopcová
Autor fotografií zdroj: Helena Prokopcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru