Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak dlouho žijí slepice?
Sdílet:

Jak dlouho žijí slepice?

Drůbež
Všeobecné

Přemýšleli jste o tom, jak dlouho žijí slepice? Tedy jak dlouho by žily, kdyby jejich život někdo nebo něco neukončilo?

 Slepice se většinou chovají pro užitek, ale zejména děti, které slepice chovají jako domácí mazlíčky, zajímá, jakého věku se mohou dožít. Věk může být zajímavý i pro chovatele čistokrevných plemen, kde se v chovu velmi kvalitní zvířata zařazují co nejdéle.

 Podle Guinnessovy knihy rekordů byla první slepicí, která získala titul Worlds Oldest Living Chicken (nejstarší slepice na světě), Matylda. Titul získala v roce 2004, zemřela téměř o dva roky později – ve věku 16 let.

 Matylda je výjimkou, ne pravidlem. Vypadá to, že průměrný věk slepic je kolem osmi let. Reference.com uvádí, že lze očekávat, že se dožijí 5–7 let, ale slepice chované doma v ideálních podmínkách by mohly žít i deset let. Autor stránek My Pet Chicken se domnívá, že kuřata mohou žít 8–10 let. Daily Country tvrdí, že se dožívají 8–15 let, což je dost velké rozpětí. A navíc připouští, že délka života slepice může být i 20 let! Věk slepic popisuje i autor stránek muranochi ckenfarm, je zde zmínka o osmileté Sally, která ve svém věku snáší 4–8 modrozelených vajec měsíčně.

 Žádný z těchto autorů nezohledňuje plemeno, i když se dá předpokládat, že některá plemena mohou žít déle než ostatní. Před­pokládá se ale, že čistokrevné slepice plemen, která rostou pomaleji a mají nižší snášku, se dožijí vyššího věku než hybridi a užitková plemena. Délka života závisí také na prostředí, krmení a dalších podmínkách, ve kterých jsou slepice chovány. Častou příčinou úmrtí slepic chovaných na dvorku jsou dravci, následují nemoci.

 Také u nás to některá zvířata mají „na doživotí“. Pro svou jedinečnost dostanou jména a pak mají jistotu, že neskončí v hrnci. Naší zatím nejdéle žijící byla slepice hedvábničky, dožila se 13 let. V posledním roce snesla dvě vejce.

 Stránky www.thehappychickencoop.com uvádějí i délku života některých plemen, např. rodajlendky a orpingronky se podle nich dožívají osmi let, vyandotky šesti, slepice nosného hybrida jen 2–5 let.

 Chováte-li slepice jen pro vejce, je vhodné je ponechat dva až tři roky. Vejce snesená v prvním roce jsou menší (asi o 8 %) než vejce starších slepic. V prvním roce jich ale slepice snese nejvíc. S každým dalším rokem věku se snáška snižuje. Rentabilní je používat slepice nosnice dvě snášková období.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru