Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dopřejte drůbeži nebo ptačím mazlíčkům černé jeřabiny! Proč?
Sdílet:

Dopřejte drůbeži nebo ptačím mazlíčkům černé jeřabiny! Proč?

Drůbež
Krmení

Už jste slyšeli o aronii neboli temnoplodci černém? Patří k plodům, které ptáci přímo zbožňují. A skvělou zprávou je, že je velmi snadné si ji vypěstovat!

Možná jste se s touto rostlinou potkali coby s černou jeřabinou. Jde o rostlinu, jejíž plody mají temně purpurovou, až černou barvu, a které přímo oplývají vitamínem C, vitamíny skupiny P a zejména flavonoidy a antokyany.

Co obsahuje aronie?

Už jsme vyjmenovali ty nejdůležitější látky, které nám plody aronie nabízejí – samozřejmě i pro zdraví lidské. Ne nadarmo je aronie řazena mezi superpotraviny a poptávka po ní stoupá.

Vedle již zmíněných vitamínů a látek obsahuje temnoplodec ještě i množství ovocných cukrů, pektinu a mikroelementů, beta karoten, spoustu organických kyselin, dále v něm máme zdroj jódu, vitamínu PP (kyselina nikotinová), též vitamíny skupiny B, vitamín E.

antokyanů a flavonoidů v aronii přítomných jmenujme zejména  quercetin, delfindin, petunidin, peonidin, malvidin, pelargonin, epicatechin či kefoinovou kyselinu. Všechny tyto látky patří mezi fenolické antioxidanty, které pomáhají zejména s oxidačním stresem.

Podrobnosti o těchto látkách si můžete projít například ve Wikipedii.

Po antioxidantech by měli sáhnout úplně všichni

Antioxidanty potřebujeme nejen my, ale všichni živočichové, kteří žijí aerobně, tedy dýchají vzduch (nebo vodu) a z nich filtrují kyslík. Například u člověka bylo prokázáno, že pomáhá proti zánětům, zlepšuje stav jater, snižuje pravděpodobnost vzniku středních nádorů a mírní vznik i průběh kardiovaskulárních chorob.

Při měření antioxidační síly vykázala aroine jednu z nejvyšších doposud naměřených hodnot.

Proto je více než dobrým nápadem zařadit aronii mezi ovocné dřeviny, které pěstujete na zahradě. A jestliže zahradu nemáte, tak si můžete kupovat produkty z aronie. V akci je příležitostně najdete třeba v Kauflandu.

Jak pěstovat aronii? Snadno. Je to totiž extrémně nenáročná rostlina!

Temnoplodec můžete pěstovat kdekoliv. Roste totiž jak na všech typech půdy, tak také v téměř všech u nás obydlených nadmořských výškách. Snáší i mírné sucho, raději má ale trochu vlhčí stanoviště, kde je slunce s troškou stínu během dne. Přezimuje v našich podmínkách bez újmy. Pořídit jej můžete jako keř, ale i jako stromek.

Výsadba se řídí stejnými pravidly jako u všech ostatních ovocných dřevin: nejlépe později na podzim, před zámrazem.

Ale když ji vysadíte brzy zjara, chyba to nebude. Jen je nutné pak dohlédnout na pravidelnou zálivku, protože až přijde léto, stromek ještě nebude dostatečně zakořeněný (z výsadby z podzimu už většinou ano, ale i tak je potřeba celý první rok více zalévat, což platí pro naprosto všechny ovocné stromky).

Úroda už do dvou let a snadný řez

Stromek poroste poměrně rychle, což je pro jeřabiny typické. Maximální vzrůst je okolo tří metrů, ale většina rostlin se spokojí cca dvěma metry. Když bude dřevina vysazena v dobře prohnojené zemi a také se o ni dostatečně postaráte (zálivka, další podzim znovu přihnojení), dočkáte se úrody už do dvou let (při podzimní výsadbě).

I černou jeřabinu je nutné prořezávat, nicméně se řez neliší od ostatních ovocných keřů nebo stromků. Nejlépe plodí větve staré 2 – 6 let.

Z toho plynou základní doporučení k řezu: vyřezávejte příliš mladé výhony, které zahušťují korunu, postupně prořezávejte i přestárlé výhony, nezapomínejte si nechat několik mladých výhonů na obměnu (stejně jako například u rybízu – podrobný návod najdete na stránkách iReceptář.cz).

A snad nejlepší zprávou je, že aronie jsou velmi odolné proti škůdcům a chorobám, takže se nemusíte starat o postřiky. Důvodem odolnosti bude pravděpodobně trpká chuť, kterou dostanou škůdci signál, že na této rostlině se moc nepopasou. Ovšem nelekejte se, trpkost se dá úspěšně „zředit“ cukrem, medem, smetanou apod. Časem si všimnete, že na trpčí chuť naopak těšíte.

Něco nechte i pro drůbež nebo ptačí mazlíčky

Arónie vám jistě velmi zachutná, nabídne totiž zcela jinou chuť než většina ostatních druhů drobného ovoce. Její mírná trpkost je velmi návyková. Jistě se však nezapomeňte podělit o plody jak s vaší drůbeží, tak případně s ptačími mazlíčky.

Temnoplodec ostatně patří k běžné ptačí stravě, ptáky láká právě na svou ojedinělou barvu, ptáci i ostatní zvířata pak trusem roznášejí semínka po okolí.

Jak využít plody?

Pro ptačí mazlíčky i pro sebe můžete plody černé jeřabiny usušit, ale třeba i zamrazit. V kuchyních jsou běžné konzervace do podoby marmelády (džemu), sirupu, šťávy, ovocné omáčky, kompotů, velmi dobře však chutnají například i vína z arónie.

Recepty pro využití čerstvých i konzervovaných plodů si jistě najdete, je jich na internetu (anebo ve starších kuchařkách) spousta!

Zdroj fotografií: Pexels.com

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru