Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov bažantů: myslete na zimoviště i jejich letecké schopnosti
Sdílet:

Chov bažantů: myslete na zimoviště i jejich letecké schopnosti

Drůbež
Všeobecné

Bažanti nemají pověst takových krasavců jako pávi, ačkoliv mnoho druhů se jim nádherou peří zcela jistě vyrovná. Navíc jsou to ptáci poměrně nenároční a většinou i snášenliví k jiným druhům okrasného ptactva a drůbeže. Bažantovití tvoří početnou skupinu hrabavých ptáků, do podčeledi Phasianinae řadíme bažanty, pávy, slepice, argusy a satyry. Bažantů je však suverénně nejvíce ‒ celých 11 rodů.

Co musíte zvážit před pořízením prvního bažanta?

Ze všeho nejdříve si pečlivě nastudujte informace o vámi vybraném druhu bažanta, případně se na něj zajeďte podívat na výstavu, k nějakému zkušenému chovateli nebo aspoň do zoo. Každý druh má své specifické nároky, odlišný vzhled i hlasový projev. Velmi důležitá je také otázka zimoviště, bez kterého se v našich klimatických podmínkách obejdou pouze některé druhy bažantů.   

Rozmyslete si, kolik ptáků chcete chovat a zda plánujete jednodruhovou, či společenskou voliéru. Většina bažantů je polygamních, tedy je vhodné mít jednoho samce a aspoň dvě samice, protože pro jednu slípku by mohlo být období toku velmi vyčerpávající, až nebezpečné. Existují ale i monogamní druhy, kterým naopak vyhovuje život v páru. 

Zvažte také, kde ptáky ubytujete a jaký prostor jim můžete poskytnout. Nezapomeňte, že o bažanty se někdo musí denně postarat, až budete na dovolené nebo když budete nemocní.

Počítejte také s tím, že většina bažantích kohoutů je bohužel poměrně hlučná, což může v některých případech narušit dobré sousedské vztahy.

Voliéra, nebo volný výběh?

Existují různé názory na to, která varianta je vhodnější, nicméně většina chovatelů dává přednost voliérám. Na rozdíl od domácích slepic jsou bažanti poměrně schopní letci, pro které není běžný plot žádnou velkou překážkou, volný výběh jim navíc neposkytuje dostatečnou ochranu před predátory.

Počítejte s tím, že kvalitní a dostatečně prostorná voliéra něco stojí, promyslete si proto váš finanční rozpočet. Rozměry voliéry musí odpovídat počtu chovaných ptáků, jejich velikosti a přirozenému chování. Záleží tedy i na konkrétním druhu, nicméně orientační minimální rozměry pro 2‒3 bažanty jsou kolem 8 m2 podlahové plochy a k tomu ideálně 2 a více metrů na výšku.

Nezbytností je zákoutí chráněné před větrem, deštěm i přímým sluncem, druhy citlivé na chlad navíc potřebují i mírně vytápěné zázemí. Pozornost věnujte i použitým materiálům ‒ měly by být dostatečně odolné, dobře čistitelné a zároveň bezpečné. 

V neposlední řadě nezapomeňte na pestré vnitřní vybavení ‒ malé stromky a keře, rostliny, kmeny nebo kameny. Důležitý je i hustý podrost či křoví, kam se může bažantí slepice ukrýt před přílišnou pozorností kohouta. Mnoho samců je v období toku velmi neodbytných, někdy dokonce agresivních. 

K péči o peří a kůži bažanti potřebují popeliště. Nabídnout jim můžete dřevěný popel nebo jemný písek, případně směs obého. Někteří chovatelé předkládají i ohořelé větve třeba z táboráku. Jejich ozobáváním si bažanti krásně vyčistí zažívací trakt ‒ podobně jako nám poslouží tzv. živočišné uhlí.

Jak vybrat bažanta

Začínáte-li s chovem bažantů, volte některý z odolnějších druhů, jako je bažant zlatý (Chrysolophus pictus) nebo bažant diamantový (Chrysolophus amherstiae). Tyto dva druhy se v minulosti hojně křížily a mnoho českých chovů má smíšenou krev dodnes.

Další kapitolou je, kde bažanty koupit. Jednou z možností jsou prodejní výstavy a chovatelské akce, nejlepší ale je odebrat ptáky přímo od chovatele. Během osobní návštěvy si prohlédněte, kde jsou bažanti drženi, v jaké jsou kondici a také si řekněte o nějaké rady do začátku. Pokud plánujete líhnout mladé, nekupujte příbuzné jedince, i kdyby to znamenalo, že objedete více chovatelů.

Čím bažanty krmit

V dnešní době je na trhu pestrý výběr hotového granulovaného krmení nebo namíchaných obilných směsí pro bažanty, které lze použít jako základ jídelníčku. Další části menu volte podle konkrétního druhu ‒ někteří bažanti potřebují přijímat více živočišné složky, jako jsou nejrůznější druhy bezobratlých nebo i vařená vejce, jiné druhy zase vyhledávají ovocné plody. 

Vhodné je i podávání vitaminových a minerálních preparátů, zejména po zimních měsících, v období toku a po snůšce vajec. Nezapomínejte zároveň ani na vápenný grit, který napomáhá správnému trávení. Nezbytný je samozřejmě neustálý přístup k čisté vodě. 

Jsou bažantí vejce jedlá?

Bažantí vejce jsou o něco menší než slepičí (záleží však na konkrétním druhu), s pevnou skořápkou a výraznou chutí. Hodí se k běžné kuchyňské úpravě (míchaná, na oko, vařená), moc se ale nehodí do pečení.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru