Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sasexky - SA
Sdílet:

Sasexky - SA

Pocházejí z anglického hrabství Sussex - odtud dřívější název "Sussexka" a zkr. SU. Patří mezi plemena středně těžká, pro vý...

Pocházejí z anglického hrabství Sussex - odtud dřívější název "Sussexka" a zkr. SU.

Patří mezi plemena středně těžká, pro výborné maso a dobrou snášku se chová jako plemeno nosné i masné. V prvním snáškovém roce se počítá se 180-200 vejci. Co se týče temperamentu, jde o plemeno klidné, přítulné a hlavně nepřeletující. Sasexky jsou dobré kvočny, kuřata se dají dobře odchovat, rychle se opeřují a rychle rostou.

Popis: Trup kohouta je obdelníkového tvaru, vodorovně nesený, prsa hluboká a široká, od hrdla spadají kolmo dolů. Plochá a v ramenou široká záda se dozadu téměř nezužují a mají slabě vyvinutý sedlový závěs. Ocas je volně nesený s bohatým krytem. Hlava je malá a široká, hřeben jednoduchý, vzpřímený, nižší, krk středně dlouhý s dobře vyvinutým závěsem. Trup slepice působí zavalitějším dojmem, než u kohouta. Krk má podstatně kratší.

Nejrozšířenější zbarvení u sasexek je tzv. světlé - stejné pro kohouta i slepici - hlava čistě bílá, na krčním závěsu černá kresba, peří na zádech pod krčním závěsem je černě tečkované. Ocas kohouta je černý se zeleným leskem, malé srpy kohouta a ocasní krovky slepice jsou bíle lemovány. Letky křídel jsou černé, při složení křídel ale nesmí černá barva prorážet.

Dále potom trojbarevné, kde je základní barva kaštanově hnědá, na konci každého pera je lesklá černá skvrna s bílou tečkou na špičce. Letky jsou hnědé s černými vnitřními praporky a bílým koncem. Základní barvou u červeného zbarvení je sytě tmavá červená se silným leskem, krk, krovky křídel, hruď, břicho a zadek jsou mahagonové.

Váha: kohout 3-4 kg slepice 2,5-3 kg

Velikost kroužku: kohout 22 slepice 20

(dříve III) (dříve IV)

Nejmenší váha násadového vejce je 55 gramů, barva skořápky žlutohnědá.

Autor textu: Jan Bajer
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru