Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lama krotká - zvíře známé i neznámé
Sdílet:

Lama krotká - zvíře známé i neznámé

Druhy a plemena

Snad každý ví již z dětství, že lama plive. Bohužel znalosti většiny z nás se omezují pouze na toto konstatování. Málokdo ví, jak zajímavé a všestranné je toto zvíře.

V zahraničí oblíbená

Lama krotká (Lama glama), o které bude v tomto článku řeč, pochází z Jižní Ameriky a jak název napovídá jde o domestikované (domácí) zvíře. Další domestikovanou lamou je alpaka, chovaná téměř výhradně na vlnu. Dále existují ještě dva divoké druhy lamy, lama guanace a lama vikuňa. Ty jsou v oblasti svého původního výskytu již dost vzácné, zvláště vikuňa. Nyní je ovšem řeč o lamě krotké.

Lama krotká je v zahraničí, zvláště v USA oblíbeným zvířetem již mnoho let. Díky svým specifickým vlastnostem spadá mnohde spíše do kategorie „PET" zvířat, což je něco jako třída domácích mazlíčků. Mnoho lidí ji chová vyloženě jako zvíře pro vyplnění volného času a hlavně o tom zde chci hovořit. Lama je totiž na rozdíl např. od ovce, se kterou má podobný hospodářský užitek i způsob chovu, zvíře vysloveně učenlivé a zvídavé. Já sama jsem měla možnost provádět výcvik lam za svého působení v ZOO Děčín a nyní již chovám své vlastní lamy, ale vždy jsem znovu překvapena, jak rychle a ochotně se lamy učí.

Ideální zvíře pro volný čas

Po překonání prvotních částí výcviku - navyknutí na ohlávku a chůze na vodítku, šlo již od lam požadovat téměř cokoli - lamy málokdy zklamaly. Chodili jsme na každodenní vycházky jak do přírody, tak do města. Pobyt v rušném prostředí lamám nečinil žádné problémy, naopak si vše nové se zájmem prohlížely. V případě potřeby jezdily autem, do kterého bez problémů a samy naskakovaly. Byly ochotné vejít do budovy a chodit po schodech, velmi brzy se též naučily nosit na zádech zavazadla a lehat si na povel. Vše samozřejmě závisí na individualitě každého zvířete. Jsem ale přesvědčena, že pokud výcvik započne včas (nejlépe ještě před odstavem) a je správně veden, získáte zvíře srovnatelné svojí ochotou a milou povahou snad jen se psem.

Lama je tedy ideální zvíře pro volný čas, jak pro sportovce nebo turisty, tak třeba pro relaxaci doma na zahradě. Turistům dokáže lama nést zavazadla až 50 kg těžká. (K tomu se používají speciálně vycvičení samci tzv. packers). Ten, kdo pečuje o své zdraví pohybem v přírodě, může se svou lamou vymýšlet různé překážky a společně je překonávat. Vycvičená lama dokáže povozit dítě, táhnout vozík či saně nebo rovnou lyžaře. Lamu lze také použít jako „hlídací zvíře", ač to zní absurdně. Lama díky své zvídavosti, dokonalému zraku a sluchu bezpečně upozorní svým chováním na každého návštěvníka a mnohý lamák hájící své teritorium si dovede s nezvaným hostem dobře poradit.

Toto byl pokus o přiblížení lamy krotké jako „hobby" zvířete pro volný čas, nyní ještě krátce k hospodářskému využití a způsobu chovu. Sušeným lamím trusem, jako jihoameričtí indiáni, dnes již zřejmě topit nebudeme. Chovat tato krásná zvířata na maso by byl hřích, hlavně kvůli poměrné nedostupnosti zvířat, takže zbývá lamí srst. Lama se stříhá jednou za 2 roky a velmi kvalitní vlna, která je v mnohém odlišná od vlny ovčí, se používá k domácí výrobě svetrů, přikrývek, přehozů atd.

Absolutně nenáročná

Na závěr bych chtěla ještě dodat, že lama je zvíře absolutně nenáročné, se schopností maximálně využít živiny v krmivu (až o 50 % víc než ovce nebo skot). Nevadí jí ani drsné klimatické podmínky, nepotřebuje nákladnou stáj. Je to zvíře vysoce odolné proti nemocen. Díky všem těmto vlastnostem (jistě jsem na mnoho ještě zapomněla) se domnívám, že lama je ideální zvíře pro ty z nás, kteří se chtějí navracet k přírodě a zajímavě trávit volný čas.

Tímto bych chtěla požádat vás všechny, kteří již lamy chováte, nebo vás, kteří se k tomuto kroku teprve chystáte, ozvěte se mi prosím na uvedenou adresu. Cílem mého příspěvku je zmapovat počet lam chovaných u nás mezi soukromými chovateli a dát dohromady partu lidí, kteří by si navzájem vyměňovali své zkušenosti. Chov lam by bylo vhodné provádět cílevědomě, jak je tomu zvykem u ostatních druhů hospodářských i společenských zvířat. Za uvedené ohlasy předem děkuji, případně se pokusím odpovědět i na vaše dotazy ohledně chovu a výcviku lam.

Autor textu: Alice Urbánková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru