Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Umělý odchov dvojčat ocelota velkého (Leopardus pardalis)
Sdílet:

Umělý odchov dvojčat ocelota velkého (Leopardus pardalis)

Všeobecné

Oceloti jsou zařazeni do řádu šelem, čeledi kočkovití a patří mezi malé a středně velké kočky, které obývají tropickou a subtropickou Střední a Ji...

Oceloti jsou zařazeni do řádu šelem, čeledi kočkovití a patří mezi malé a středně velké kočky, které obývají tropickou a subtropickou Střední a Jižní Ameriku. Jižní hranice probíhá územím Peru, Bolívie a Severní Argentiny. Vyskytují se i v některých státech Severní Ameriky. Jejich přirozeným biotopem jsou tropické deštné lesy a otevřené savany do výšky 3800 m.n.m. Žijí většinou samotářsky na teritoriu o rozloze asi 15 km2. Hmotnost dospělého samce se pohybuje kolem 18-20 kg, samice 15-17 kg. Dospívají ve věku 2-3 let, po 65-80 denní březosti se rodí 1-2 koťata (ojediněle trojčata), dožívají se 20 let. Oceloti jsou zařazeni do CITES I jako druh silně ohrožený vyhubením v důsledku neustále postupující devastace biotopu vývozem dřeva a zakládáním plantáží nebo lovem pro jejich krásnou kožešinu.

Současné stavy ocelotů v přírodě - poloostrov Yucatan:
- Calakmul Biosphere Reserve (4000 km2) - 120-170 ks
- Severní Guatemala - Maya Biosphere Reserve (15 000 km2) 380-480 ks
- Chiapas (8 800 km2) - 200 ks
- Panatanal (100 000 km2) - 2,1 ocelotů na 100km2
- Paraguyan Grand Chaco (176 000 km2) - 1 ocelot na 15- 60 km2
V amazonské pánvi o rozloze 6 mil.km2 nebyla dosud populace zmapována.
Rozeznáváme několik druhů ocelotů:
ocelot velký (Leopardus pardalis) - CITES I
ocelot stromový - oncila (Leopardus tigrinus) - CITES I, nejvzácnější
ocelot dlouhoocasý - margay (Leopardus wiedii) - CITES I, EEP

V Zoologické a botanické zahradě města Plzně byla uměle odchována v letech 1997 a 1998 tři mláďata ocelota velkého. Vždy se však odchovávalo pouze jedno kotě od samice, která je při porodu velmi nervózní a neklidná a mládě zhruba po třech dnech zakousne nebo je nalezeno udušené (pravděpodobně v důsledku přenášení nebo pádu, při kterém si kotě vyrazí dech a dochází k jeho udušení vlivem nastalého šoku). Nyní se podařilo v mém soukromém chovu odchovat poprvé uměle dvojčata (samečky). V současné době vlastním chovnou skupinu 2,3. Samci pochází ze ZOO Děčín a ZOO Praha, samice ze ZOO Plzeň, ZOO Praha a ZOO Bojnice. Důležité pro soukromý chov těchto nádherných koček je mít odpovídající zařízení, povolení k chovu nebezpečných zvířat a řádně provedenou registraci včetně označení mikročipy. Mé chovatelské zařízení je dvojího typu - venkovní voliéry a vnitřní vytápěné ubikace s ventilací, sledované kamerovým systémem s možností videozáznamu. První kotě se mi narodilo 30.6.2000 od staršího páru (6 - letý samec, 3 - letá samice). Bohužel při oddělování samce samice mládě ze stresu zakousla.
V té době se začaly projevovat u druhé samice stejné příznaky březosti a proto jsem okamžitě samce oddělil do vedlejší voliéry. Oba oceloti byli tříletí a měli spolu umožněn vizuální i pachový kontakt. Odpoledne 6.8.2000 jsem při kontrole nalezl samce uhynulého vedle nádoby na vodu, v ústní dutině měl krvavou pěnu. Ráno 16.8.2000 samice porodila dvojčata, o která se dobře starala. Mláďata ležela u matky a obě sála. Po 2 dnech jedno z mláďat začalo „cestovat“ po voliéře, ale samice si je vždy odnesla zpět a obě mláďata kojila. Čtvrtý den věku mláďat jsem ji nalezl uhynulou se stejnými příznaky, jako měl samec. Pitva potvrdila pouze, že oba rodiče uhynuli udušením, pravděpodobně po bodnutí vosou do hrtanu nebo následkem nějakého stresu. Mláďata jsem tedy odebral na umělý odchov ve čtyřech dnech stáří. Váha „cestovatele“ Silvestra 270 g, Felixe 320 g. Oba samečci byli napájeni mlékem Feline od firmy Whiskas každé tři hodiny. Mléko bylo ředěno podle návodu uváděném výrobcem doporučené pro domácí koťata. Mláďata byla napájena z lahvičky pro kojence, umístěna byla v proutěném košíku v místnosti při teplotě 23oC. Před každým napájením byla prováděna masáž bříška a okolí rekta, aby se mláďata vyprázdnila. Množství trusu odpovídalo množství vypitého mléka.
Povahově byla koťata již od počátku velmi rozdílná. Kotě „cestovatel“ je životaschopnější a agresivnější. Kálí pravidelně každý den 2x až 3x, trus je však řidší nebo pastovitý. Druhé kotě je podstatně klidnější, kálí pravidelně 1x denně a trus má pevnou konzistenci. Obě mláďata jsou při masáži klidná a spokojeně předou. Devátý den se oběma začínají objevovat mezi očními víčky štěrbinky, 11 den mají obě oči otevřené do 3/4 a 13 den již obě koťata vidí. Od 16 dne se začínají u obou samečků projevovat výkyvy v příjmu mléka - na 1 napití zvýší příjem až na 50 ml, naopak nejméně vypijí pouze 5 ml. Průměrný příjem mléka sáním při 3 hodinovém intervalu napájení pro obě koťata činí 225 ml. Při napájení nejsou s pitím žádné problémy. Po napití jsou koťata klidná a brzy spolu usínají v ošatce. Ve věku 22 dnů se začaly oběma koťatům prořezávat zuby. Na příjem potravy to nemělo žádný vliv. Ve stáří 28 dnů jsem mláďata začal napájet po 4 hodinách. Koťata byla přemístěna do větší vystlané krabice, kde si už sama hrála a dále měla možnost proběhnout se po místnosti. Zpočátku byla koťata neohrabaná, nedokázala odhadnout vzdálenost a narážela do stěn. Od 30. dne jsou koťata přikrmována konzervou pro koťata Whiskas juniorem. Obě se však přikrmování urputně brání. 34 den jsou odčervena přípravkem Banminth Katze. 39. den mi došlo kočičí mléko Feline, nahradil jsem jej kombinovaným mlékem pro štěňata a koťata. Oba samečci však dostali průjem, který trval dva dny. Pak začali dostávat opět mléko Feline. 43. den oba začali používat suchý záchod s kočkolitem, sami začali močit a kálet, takže jsem přestal provádět dosavadní masáže bříška a rekta. Od 48. dne jim bylo podáváno mléko Feline s náhražkovým kombinovaným mlékem v poměru 1:1 do keramické misky. Zároveň začala koťata přijímat sama pevnou stravu (nakrájené syrové hovězí a drůbeží maso). Průměrný příjem mléka sáním při 4 hodinovém intervalu činil pro obě koťata 311 ml. Průměrný příjem při napájení z misky 293,5 ml. Od 68 dne oba samečci dostávají normální plnotučné mléko. V tomto stáří mají obě mláďata snahu lovit, i když jsou stále velmi hravá. Začínají také značkovat své okolí. Při objevení slabšího průjmu je jim podáván Mikrobion 1/2 tablety (dle váhy kotěte) na den a kus, pro úpravu střevní mikroflóry. Místo mléka je podáván neslazený čaj. Ve stáří 3 měsíců koťat je třeba provést očkování Quadrikatem.
 
Autor textu: Svatopluk Jeřáb
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru