Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lama (4. část)
Sdílet:

Lama (4. část)

Druhy a plemena

Výživa

Zajištění správné výživy lam, to znamená pravidelné krmení a napájení v optimální kvalitě a množství, je pro chovatele prvořadým úkolem. Dodržování základních požadavků správné výživy má podstatný vliv na zdravotní stav chovaných zvířat, proto je nutné zajistit i dotaci vitamínů a minerálů. Důležité je pravidelné krmení, optimálně dva až třikrát denně, stále k dispozici seno, voda, okus (např. větvičky z ovocných stromů). Kvalita krmení je prvořadou zárukou k předcházení onemocnění trávícího ústrojí. Je nutné vyvarovat se i jednorázového podání například zatuchlého sena, nahnilého ovoce nebo okopanin, plesnivého chleba, zabránit spásání neznámých travin a keřů, pití vody z neznámých zdrojů atd. Množství krmné dávky neodpovídající hmotnosti, stáří, fyzické námaze zvířete a okolní teplotě může mít za následek obezitu nebo hladovění. Velkých chyb se chovatelé lam dopouštějí tím, že nedokáží zvážit energetickou potřebu zvířat v zajetí, zejména při delším zimním ustájení. Je jim zvířat líto, proto je často překrmují a nedokáží zavést do krmného režimu půst, například jednodenním vynecháním pevných látek v krmné dávce.
Krmení lam se nejvíce podobá krmení ovcí. Lama má velice efektivní způsob zpracování dusíkatých látek (NL) a pravděpodobně i velice efektivní metabolizmus těkavých mastných kyselin. Je náchylná k obezitě.

Napájení

Voda k napájení lam musí být zdravotně nezávadná a mít správnou stálou teplotu. Příliš chladná voda způsobuje zbytečnou ztrátu tepelné energie a může dojít k nachlazení dýchacích cest. Optimální teplota pitné vody je 8–15 °C. Pro napájení nejlépe vyhovují automatické napáječky, protože si příjem vody zvířata regulují sama. Část vody přijímají ve formě vegetační vody obsažené v krmivech. Nedostatek vody snáší organizmus zvířete hůře než hladovění. Objevují se těžké poruchy látkové výměny. Při nedostatku vody se vysušují sliznice, zrychluje se tep, stoupá tělesná teplota, po delší době může dojít i k úhynu.
Důležitost krmiv pro lamy jsem rozlišil počtem znamének + :
– seno, zelená píce, okopaniny, mrkev +++++,
– koncentrovaná (jadrná) krmiva (např. zrniny, otruby, krmné mouky) ++,
– minerální doplňky (např. krmná sůl, vápenec) +,
– krmiva živočišného původu (např. kozí mléko, masová nebo masokostní moučka).

Zkrmování odpadu a přebytků

Zkrmováním odpadu a přebytků z kuchyně můžeme ušetřit část jadrných krmiv a snížit tak náklady na chov zvířat. Je to především suchý chléb, chlebové kůrky, suché rohlíky i jiné výrobky z mouky. Pečivo je vhodné před sušením nakrájet na drobnější kousky a skladovat na suchém místě. Je třeba dbát, aby zbytky chleba nebo pečiva nebyly plesnivé a zkrmovat je až po úplném dosušení. Doporučuji nezkrmovat více pečiva, než množství odpovídající jednomu rohlíku pro jednu dospělou lamu na den. Lamy dobře využijí i vařené brambory. Můžeme využít i zbytky při zpracovaní ovoce a zeleniny – slupky z jablek, kousky jádřince, slupky z okurek. Ke krmení lze využít i plevele. Některé z nich (např. smetanka, svlačec) spásají lamy velmi rády. Musíme dávat pozor na jedovaté rostliny, lama většinu evropských rostlin vidí poprvé, a tak spase cokoliv.

Autor textu: Dušan Šuhajda
Autor fotografií zdroj: Dušan Šuhajda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru