Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zájem o lamy
Sdílet:

Zájem o lamy

Všeobecné

Chovatelé lam zahájili svou činnost v občanském sdružení Český klub chovatelů lam (ČKCHL). První valné shromáždění proběhlo začátkem dubna tohoto ro...

Chovatelé lam zahájili svou činnost v občanském sdružení Český klub chovatelů lam (ČKCHL). První valné shromáždění proběhlo začátkem dubna tohoto roku v Dobrušce. O tom , že to chovatelé myslí s chovem lam krotkých a alpak i v naší republice vážně, svědčí i náročné úkoly související s vytvořením registrů chovatelů a zvířat, s čipováním zvířat, se zavedením standardu atd.

Například podle znalců vlny, patří vlna z lam k nejkvalitnějším – to už věděli i staří Inkové v Jižní Americe. Čeští chovatelé si tuto skutečnost uvědomují a chtějí navázat na zkušenosti chovatelů z Německa, Rakouska nebo Švýcarska, kde vlnu z lam zpracovávají ve výrobky, žádané v celé Evropě.

Kromě toho je u jižních i západních sousedů ve velké oblibě, zejména v podhorských a horských oblastech, tzv. lamatrekking – procházky a pochody s lamou, jako nosičem zavazadel. Není neobvyklé v těchto místech chovat lamy u hotelů a turistických zařízení a pronajímat je turistům. I závody, například lamakros – běhání s lamou v terénu nebo závody podobné našim klusáckým dostihům jsou ve značné oblibě nejen u diváků, ale také u sázejících a sponzorů. O zooterapeutické činnosti se lze u nás dovědět na stránkách časopisů, z publikací vědeckých pracovníků i ze seminářů. O lamaterapii se u nás zatím nemluví. Je to škoda, protože tato metoda rehabilitace, využívající interakci člověka a lamy, prokazatelně snižuje u klientů napětí, krevní tlak a zmírňuje stres, podobně jako u jiných zvířat.

ČKCHL má zájem podporovat zmíněné činnosti nejen u svých členů, ale i u široké veřejnosti. Velmi oblíbené jsou aktivity mládeže s lamami. Důkazem je mládežnická skupina Domestikace v ZOO Brno, která má již více než desetiletou tradici práce mladých chovatelů s lamami.

A co si přejí členové ČKCHL? Aby se změnili legislativní podmínky chovu lam v ČR. Aby si naši „legislativci“ uvědomili, že lama krotká a později i alpaka byla ve světě domestikována dříve než kůň nebo pes a patří, nejen v jiných zemích, ale i v ČR mezi domácí zvířata.

Autor textu: Dušan Šuhajda
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru