Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tamarín žlutoruký
Sdílet:

Tamarín žlutoruký

Druhy a plemena

(Saguinus midas) Tamarín žlutoruký patří mezi drápkaté opičky, kam patří 4 rody, nejenom tamaríni, ale i lvíčci, kalimiky a kosmani, z nichž Kosman...

(Saguinus midas)

Tamarín žlutoruký patří mezi drápkaté opičky, kam patří 4 rody, nejenom tamaríni, ale i lvíčci, kalimiky a kosmani, z nichž Kosman zakrslý je nejmenší opička na světě. Tamarín žlutoruký pochází z Brazílie, měří asi 25 cm a váží 400–550 g. Tamaríni dospívají ve 24 měsících a samice jsou březí 130–160 dnů.

Tyto malé druhy drápkatých opiček se zdají být pro svou velikost ideálními domácími mazlíčky. V praxi je to však spíš obráceně. Tamaríni i jiné druhy drápkatých opiček jsou sice velice zajímavá, hravá a zvídavá zvířátka, ale jsou to také velice nečistotní tvorové. Kálí a močí kdekoliv po celé kleci. Navíc jsou drápkaté opičky náchylné na nemoci, jimiž trpíme my lidé a nakažení třeba obyčejnou rýmou nebo chřipkou nemusí opička přežít. Ani s ochočením těchto opiček to není tak jednoduché. Náš tamarín je krotký tak, že si bere krmení z ruky, ale tím to také končí. Například sáhnout na sebe už nenechá. Pokud by jste si však pořídili mládě drápkaté opičky, byly by výsledky určitě lepší. Chov drápkatých opiček v bytě je asi složitější než chovat papouška, ale ne nemožný. Takže pokud nepatříte k lidem, kteří si pořídí nějaké zvíře proto, že se jim líbí a neuvažují o tom, co všechno potřebuje a jestli jsou mu to schopni a ochotni zajistit, můžete to s chovem drápkatých opiček zkusit.

Já chovám tamarína v kleci 270 cm dlouhé, 150 cm široké, 200 cm vysoké. Stěny klece jsou ze skla, aby se zmenšilo riziko nakažení tamarína rýmou nebo chřipkou, jen vrátka a strop jsou z pletiva. Klec je vybavena větvemi, hlavně vodorovnými, a zavěšenými provazy, které však tamarín využívá minimálně, a budkou na spaní. Na dně klece jsou hobliny asi v 5 cm vrstvě, které výborně absorbují moč. Teplota nesmí u drápkatých opiček v žádném případě klesnout pod 20 °C. Aby k poklesu teploty nedošlo, mám v kleci nejenom radiátor ústředního topení s termostatem, ale i záložní elektrický olejový radiátor s termostatem, který se automaticky zapíná při poklesu teploty pod 21 °C. Na radiátorech je třeba mít nějaké mřížky, aby se opička nepopálila. Krmení drápkatých opiček musí být velice pestré. Krmí se 2× denně. Ráno speciální kaší pro drápkaté opičky, která se sice nedá koupit běžně ve zverimexu, ale chovatelé, kteří drápkaté opičky prodávají, ji mívají běžně k dispozici. Odpoledne se pak podává ovoce a zelenina – banány, jablka, hrušky, tomel, mango, papája, ananas, granátové jablko, hroznové víno, švestky, pomeranče, mandarinky, kiwi, meruňky, broskve, melouny, mrkev, kukuřice v mléčné zralosti, okurka, kapie, vařené brambory, červená řepa, maliny, ostružiny, borůvky, jahody a podobně. Drápkaté opičky je třeba krmit i hmyzem. Šváby, červy, cvrčky, sarančaty. Podáváme také vajíčko na tvrdo, slunečnicová semena a vlašské a lískové ořechy. Denně bychom měli podávat alespoň 4 druhy ovoce a zeleniny. Čím více druhů, tím lépe. Drápkaté opičky jsou někdy dost vybíravé, stačí dát třeba někdy jiný druh jablka a už si jej nevšímá. To však dělají všechny druhy opic, že hodně potravy rozhází a spotřebují jen část.

Pokud máte po přečtení tohoto článku o drápkatých opičkách pocit, že chov je příliš složitý, nebo si myslíte, že je zbytečné zvířatům kupovat papáju, avokádo a podobně, pak se do chovu drápkatých opiček raději nepouštějte. Sehnat u nás drápkaté opičky není žádný velký problém. V ČR jsou chovatelé, kteří některé druhy drápkatých opiček úspěšně rozmnožují, například farma Python. Všechny druhy drápkatých opiček spadají pod ochranu Cites, takže při koupi dostanete registrační list a opičku musíte na odboru životního prostředí Krajského úřadu zaregistrovat, provádí se bezplatně. Pozor při nákupu na různých burzách a podobně, pokud vám někdo nabízí zvíře, které spadá pod ochranu Cites, bez patřičných dokladů. Takovým nákupem podporujete nelegální dovoz zvířat a riskujete vysokou pokutu.

Autor textu: Stanislav Rek
Autor fotografií zdroj: Stanislav Rek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru