Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dvojčátka u nejmenších opiček
Sdílet:

Dvojčátka u nejmenších opiček

Všeobecné

Po prvních mláďatech letošního roku – dvojčatech ježků ušatých – se Zoo Jihlava raduje z dalších dvojčátek. Tentokrát se jedná o nejmenší druh drápk...

Po prvních mláďatech letošního roku – dvojčatech ježků ušatých – se Zoo Jihlava raduje z dalších dvojčátek. Tentokrát se jedná o nejmenší druh drápkatých opiček – kosmany zakrslé. Dvouletý samec a jeho o rok starší partnerka pochází z privátního chovu a v Jihlavě společně žijí od roku 2006. Mláďata zatím neurčeného pohlaví se narodila 30. ledna 2008. Návštěvníci jihlavské Zoo mohou vidět celou rodinku pěkně pohromadě v Amazonském pavilonu, kde obývají expozici společně s párem lvíčků zlatých.

Březost u kosmanů trvá 140 dní a po narození samička mláďata kojí. S přenášením a hlídáním však často pomáhá sameček. Ve věku kolem tří měsíců už jsou mláďata zcela samostatná.

Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea) je drobná opička připomínající svým vzhledem spíše veverku. Dokáže lézt velmi obratně po stromech a nejčastěji se zdržuje na okrajových částech větví. Díky své nízké hmotnosti (dospělý jedinec váží 100–120 gramů) je zde v bezpečí před nepřáteli, kteří jsou těžší a na konce větví se neodvažují.

Domovem kosmana zakrslého je sever Jižní Ameriky - obzvlášť horní tok Amazonky (část Ekvádoru, Kolumbie, sever Peru a západní Brazílie). V přírodě se živí převážně hmyzem nebo různými zrajícími plody. Jeho nejoblíbenější potravou jsou ovšem stromové pryskyřice. Pro kosmany, podobně jako pro jiné druhy drápkatých opic, představuje v dnešní době největší nebezpečí kácení jejich domoviny – deštných pralesů.

Zoo Jihlava chová celkem osm druhů drápkatých opic, což je největší kolekce v České republice.

Ilustrační foto – kosman zakrslý, archiv ZOO Jihlava.

Fotografování mláďat není bohužel v této době možné.

Autor textu: Kateřina Kosová
Autor fotografií zdroj: Kateřina Kosová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru