Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Moravská bagdeta (Mährische Bagdette)
Sdílet:

Moravská bagdeta (Mährische Bagdette)

Moravská bagdeta je jedním z nejmladších plemen holubů vyšlechtěných na našem území. Toto území se dá vymezit trojúhelníkem Brno-Uherské Hradiště-...

Moravská bagdeta je jedním z nejmladších plemen holubů vyšlechtěných na našem území. Toto území se dá vymezit trojúhelníkem Brno-Uherské Hradiště-Hodonín. Za samostatné plemeno byla moravské gagdeta uznána až v roce 1967.

Jedná se o poměrně statného holuba s hmotností nad 600 gramů se špičatou chocholkou, která jen o málo přesahuje temeno hlavy. Krk je bez lalůčku se zřetelným ohryzkem. Hlava je podlouhlá, plných tvarů a je nízce klenutá. S poměrně dlouhým zobákem tvoří navazující oblouk. Oči mají být oranžové až červené, pouze bílí a někteří straci mají oči tmavé (vikvové). Obočnice jsou jasně červené, stejnoměrné, nepřesahují temeno hlavy a nedotýkají se koutků zobáku. Ozobí není příliš vyvinuté, ale je poněkud delší. Postava je statná s širokou, dopředu vyklenutou hrudí, záda jsou širší a spolu s hřbetem jsou nazad skloněná. Křídla jsou poněkud delší, nekříží se a k tělu dobře přiléhají. Ocas je dobře složený, skloněný v linii hřbetu a zad. Nohy jsou neopeřené, delší a silné, jen mírně podkleslé. Opeření je pevné, dobře přiléhající.

MB se vyskytují převážně v bílé barvě, ale také v černé, červené a žluté (dominantní i recesivní), v modré, červené a žluté kapraté i pruhové, dále i straci a tygři v uvedených barvách a vzácně i v jiných rázech.

Při posuzování i v chovu tvoří nejdůležitější skupinu znaků hlava, zobák, oči a tělesné tvary, na druhém místě je délka a tvar krku, třetí v pořadí důležitosti jsou chocholka, obočnice, postoj a držení těla, barva a kresba.

Výlukovými vadami jsou perlové oči a chybějící chocholka.

Toto plemeno se vyskytovalo na jižní Moravě již mnoho let před svým uznáním, ale až do poloviny šedesátých let bylo považováno za křížence. Pro svůj vzhled bylo na Brněnsku nazýváno “šnobláci” a na jižní Moravě “nosáci”.

Na výstavě v Uherském Hradišti v říjnu 1967, kde pro uznání za samostatné plemeno měli chovatelé vystavit alespoň 25 kusů MB, bylo nakonec vystaveno 90 kusů! Pro rozvoj nového plemene bylo výhodou, že od počátku byli jeho chovatelé organizováni ve speciálním klubu a měli mezi sebou řadu obětavých funkcionářů, jako A. Chmelaře, J. Opavského, A. Lorence a další.

MB byla vyšlechtěna křížením řady plemen, zejména francouzských, štajnhajmských a českých bagdet, španiérů a také moravských pštrosů.

Autor textu: Ing. Tomáš Sousedík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru