Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čeští staváci na prahu tisíciletí
Sdílet:

Čeští staváci na prahu tisíciletí

Klub chovatelů českých staváků uspořádal svou tradiční speciální výstavu v prosinci 2001 v Kolíně-Štítarech, tentokrát v arktických podmínkách, kdy okamžitě zamrzala voda v napáječkách. Tato situace znovu vyvolala v klubu diskuzi o zákazu nafukování voláčů od příštího roku při extrémních teplotách. Na výstavu 134 vystavovatelů z celé ČR přihlásilo 1333 kusů ve 45 rázech. Je to asi o 10 % méně, než v minulých letech a mohlo to být způsobeno zvýšením ceny klecného na 20 Kč.

Tradiční soutěže (memoriály)

Při výstavě probíhá celá řada tradičních soutěží (memoriálů). Tak v memoriálu Fr. Sochůrka mezi pobočkami klubu (OP) zvítězila jako loni Středočeská OP, před Západočeskou OP a Severočeskou OP. V memoriálu Vojtěcha Mrštíka v novošlechtění (AOC) zvítězila kolekce "indigo" ing. T. Sousedíka před žlutými šupinatými téhož chovatele.

Memoriál Fr. Hudce málo chovaných rázů zvítězili žlutí bělopruzí J. Hrušky před modrými kapratými sedlatými V. Šťastného. V nejpočetněji obsazené soutěži memoriálu Karla Krále kolekcí 6 holubů zvítězili žlutí sedlatí Z. Musila (474 bodů) před kolekcí černých sedlatých Z. Beka jun., se stejným počtem bodů. O třetí až páté místo se dělili černí sedlatí L. Hrstky, žlutí sedlatí J. Hrubeše a žlutí lysí F. Jandla.

Byl udělován také dvojnásobný počet šampionů než v minulých letech, 6 na samce a 6 na holubice. V bílé barvě dostali šampiony žlutý plamínek J. Štauberta a červená plamínka V. Puchty, černou barvu ovládli sedlatí, holub L. Hrstky a holubice Z. Beka, v červených dostal titul sedlatý samec F. Kašpara a lysá holubice H. Pařízka, ve žluté barvě dostal šampiona sedlatý Z. Musila z vítězné kolekce memoriálu K. Krále a lysý holubice F. Jandla. V modré barvě dostal titul sedlatý F. Jozy a bělohrotá holubice S. Brücknera, z ostatních barev ovládli soutěž "stříbřití" (popelově-červení) sedlatí, holub H. Pařízka a holubice Z. Krůty. Zajímavostí je, že z cca 600 vystavených holubic bylo jen 8 navrženo na titul šampion a z toho jej 6 obdrželo. Svědčí to o velkých rezervách v zaměření chovatelů na kvalitu holubic a jejich tvarovou stránku, především volatost a velikost.

Přítomné kresby a vady

Co se týká obliby kreseb, bylo tradičně nejvíc sedlatých (546 - 41 %), dále celobarevných (197) a lysých (141). V oblibě barev vedou černí (304), před modrými (289 díky sedlatým) červenými (278), žlutými (241), bílými (165 vč. plamínků) a ostatních bylo jen 77. Vystavení holubi neměli chuť se v nepříznivých mrazivých podmínkách správně prezentovat posuzovatelům. 

Z vad se nejčastěji u řady rázů objevovaly: netypické hlavy, delší úzké zobáky, slabší volatost a délka krku, nižší nohy, delší a zkřížená křídla, delší, širší a neuspořádané ocasy a drobnější postavy u holubic.

Výstava dobře ukázalo současný stav šlechtění našeho nejpopulárnějšího plemene holubů a také na co se musíme zaměřit, aby český stavák dosáhl většího mezinárodního rozšíření.

Autor textu: Ing. Tomáš Sousedík
Autor fotografií zdroj: Ing. Tomáš Sousedík
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru