Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Speciální výstava brněnských voláčů s mezinárodní účastí
Sdílet:

Speciální výstava brněnských voláčů s mezinárodní účastí

Jihomoravská vinařská metropole Mikulov po tříleté pauze opět přivítala ve dnech 9. - 10. 11. 2002 chovatele brněnských voláčů z Německa, Slovenska, ČR a Rakouska. 

Zahraniční účastníci

Zahraniční účastníci zde - na speciální výstavě českého klubu prezentovali řadu vysoce hodnotných jedinců a rozšířili tak počet vystavovaných holubů ke konečné cifře 410 jedinců. Setkání provázely srdečné přátelské diskuse, které opět přispěly k prohloubení vzájemných dobrých vztahů. Řadové uspořádání klecí tzv. na patro na zvýšených podstavcích působilo velmi příjemně při prohlídce prosvětlené expozice. Pochvalně byl hodnocen pečlivý přístup organizátorů akce, v čele s Josefem Svozilem, Jiřím Ludvíkem, Oldřichem Holubcem a Miroslavem Kročilem. Příslibem kvalitně provedeného posouzení byla delegace posuzovatelů z řad chovatelů plemene, kterého se zhostili J. Svatuška, V. Levora, Z. Pichlík, S. Hejral a M. Valenta. Holubi od 35 vystavovatelů soutěžili v řadě klubových soutěžích o titul speciální chov. Dvacet nejlepších holubů jednotlivých zemí se utkalo v soutěži států.

Pořadí

Pořadí tohoto klání je následující:

1. ČR 1889 b.
2. SRN 1885 b.
3. Rakousko 1876 b.
4. Slovensko 1855 b.

Bylo uděleno 19 čestných cen a 12 chovatelů splnilo podmínky uznání speciálního chovu. Memoriál Jiřího Šimůnka pro nejlepšího jedince výstavy získal Jaroslav Vrba na modrého černopruhého BV oc. 96 b. Memoriál Karla Hořeního pro nejlepší skupinu z jednobarevných a barevnopruhých rázů obdržel na modré kapraté Vít Dostál. Josef Svatuška se stal držitelem Memoriálu Jindřicha Voráčka na nejlepší bělopruhé holuby s jedinci v červené základní barvě a na nejlepšího z nich získal i pohár pro nejlepšího holuba výstavy. Memoriál Richarda Pípala na nejlepší představitele ostatních rázů pro letošní rok patří Miloši Valentovi, resp. jeho černým tygrům. Pohár pro nejlepší holubici získala jemná a figurální 0.1 z chovu Jiřího Ludvíka v rázu modrý bělouš. Němečtí chovatelé věnovali vlajku pro nejlepšího jedince kresebné skupiny. Získal ji Josef Svozil nas 96 b. černého sedlatého. Tito chovatelé dále věnovali bronzovou plaketu s motivem brněnského voláče, kterou získal černý bělopruhý jedinec Jana Hýska oc. 96 b. Aktivní účastník výstavy - nestor chovu sedlatých brněnských voláčů Fritz Eckstein ze SRN - věnoval plaketu na nejlepšího jedince modrého sedlatého rázu, kterou zaslouženě obdržel Ivoš Drahokoupil. Holubi zahraničních chovatelů soutěžili o čestné ceny a byli mnohokráte úspěšní. Kvalitní holuby prezentovali i mnozí slovenští chovatelé, mezi jinými i př. Pichlík.

Z hlediska kvality překvapila nižší úroveň bílého rázu, který v řadě zemí patří k jednoznačným favoritům. Typičtí jemní jedinci, zejména holubičky, měli nedostatky ve volatosti a méně vzpřímeném postoji. Většina rázů se však opět výrazně zlepšila. Takovou kolekci sedlatých v rázech černém, žlutém, červeném a modrém jsme u nás ještě nikdy neviděli. A je potěšitelné, že všichni holubi, které v této skupině vystavil jejich nejlepší světový chovatel Fritz Eckstein/SRN, zůstali na Moravě. Typověji výše lze hodnotit plnobarevné žluté nad červenými, kde jsme byli svědky menšího podvázání volete, uvolněnějšího opeření a silnějších postav. Kvalita černých je stále nevýrazná. Nejlepšího jedince v anglické kresbě předvedl v modré barvě Ivoš Drahokoupil, holuby jiných chovatelů je nutno více zjemnit a celkově protypizovat. Několik výtečných jedinců bylo možno vidět mezi bělopruhými, zdařile se prezentovali zejména červení a černí. Převažují problémy s utvářením pruhů a tvarováním volátek. Mezi vystavenými isabelami byli i dva hermelíni v dobrém typu. Již jsme si u nás zvykli vídat vysoce kvalitní modré kapraté holuby, ke kterým se letos přidali i modří bělouši. Mezi nejdokonalejší zástupce patřili i červenoplaví a žlutěplaví, kteří svojí jemností dominovali. Atraktivní a náročnou kresbou se prezentovali čápíci, výborní byli někteří tygři, obzvláště černí Ing. Kubici. Ve vzorníku neuvedené barevné rázy naplnily dvě skupiny AOC. V jejich rámci byli vystaveni i modří bělouši a jeden andalusian již nadějného typu. Ostatní vystavovaní holubi v této kategorii měli splňovat hlavní podstatu AOC skupin - a sice vystavování nejtypičtějších zástupců plemene. Ne vždy se tuto myšlenku dařilo naplnit. Moderní způsob pohledu na rozdělení výstavních kategorií i na vzhled samotného brněnského voláče dokreslovalo rozdělení všech holubů do čtyř kategorií - na mladé holuby a holubice a starší holuby a holubice. Obecně lze konstatovat, že se objevila řada jedinců s nesprávně složenými ocasy. Je nutno dbát na dosažení kompaktního stříškovitého uspořádání ocasních per, bez mezer mezi pery a pravou a levou stranou ocasu. Jestliže se dále chceme ucházet o úspěchy v zahraničí, je třeba odstranit neutažené opeření stehen, nedostatečné zapeření vnitřní strany stehen, zlepšit jemnost postav, podvázání a tvar volete a vzpřímit držení těla.

80. leté výročí trvání klubu

Členové klubu se již dnes připravují na 80. leté výročí trvání klubu, které přinese rok 2004. Jestliže bude mít situace kolem brněnského voláče dále natolik vzestupnou tendenci, bude se jistě na co těšit.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru