Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lahore
Sdílet:

Lahore

Patří k mnoha plemenům dodnes velmi oblíbených okrasných holubů, kteří mají svůj původ v Indii a okolních zemích, odkud je na evropský kontinent dop...

Patří k mnoha plemenům dodnes velmi oblíbených okrasných holubů, kteří mají svůj původ v Indii a okolních zemích, odkud je na evropský kontinent dopravili v období středověku angličtí a holandští mořeplavci. V Indii jsou holoubci tohoto plemene stále oblíbeni a v případě vhodných podmínek vytvářejí početná společenství. Nejčastěji se usídlují v blízkosti náboženských chrámů a v okolí podobných majestátných budov, které zpestřují svým ozobitým zevnějškem. Při důsledném pozorování se můžeme setkat i s jedinci v hedvábném opeření, které přináší dlouhodobá příbuzenská plemenitba. Tito lahore nelétají a jejich opeření je charakteristické nespojenými prapory u všech per.

Současní zušlechtění lahore na Evropském kontinentu se od těchto původních holubů v mnohém odlišují. Co však mají společného je exkluzivní, naprosto ojedinělá kresba, kdy je horní polovina těla zbarvená a spodní sněhobílá. Krásu a originalitu kresby nejlépe dokreslují holubi na přiložených fotografích, přesto připojuji i její písemné zachycení. Bíle zbarveny jsou oblasti kolem očí, hrdlo, hruď, dolní část hřbetu, celá spodní část těla a ocas, včetně ocasních krovek. Barevná je horní část hlavy, zadní část krku, záda a celé křídelní štíty.


• lahore černý

Barvy vyžadujeme naprosto čisté a velmi intenzivní. Přes tento požadavek dochází k četnému mezirázovému křížení, které má dobrý vliv na obecně velmi vysokou kvalitu těchto skvostných holubů. Největší oblibu si získali černí a červení, zvláště jemným tónem zabarvení se vyznačuje ráz mléčný. Vedle těchto nejatraktivnějších zbarvení se můžeme setkat i s holuby tzv. modré řady, kde je nutno vyzvednout zejména modré kapraté, s holuby v různém stupni hnědé pigmentace, plavými rázy a jedinci s faktorem grizzly.

Kvalitní výstavní exemplář se vyznačuje poměrně silným krkem, mohutnější a širší hlavou s výrazným čelem, širokou, dobře klenutou hrudí a kratší zadní partií. Běháky a prsty jsou porostlé bohatým bílým opeřením do podoby krátkého rousu, a i proto vyžaduje cílevědomý chov vysoké nároky na čistotu holubníku a další pravidelnou péči. Dokonalý vzhled holuba lahore je založen na dosažení bezchybného, jemného avšak hrdého postoje, který vyžadujeme poměrně vysoký. To by ale nemělo být na úkor požadavku na širokou hruď a celkově výrazný tělesný rámec.


• lahore žlutopruhý

Chovatel holubů lahore se musí zejména v počátcích chovu obrnit velkou trpělivostí. Ne každý výletek je nositelem standardní kresby, kvůli rousům mohou nastat potíže při sedění na vejcích a péči o malá holoubátka, apod. V předvýstavním období je rovněž nutno důsledně upravit kresbu a umožnit holubům časté koupání, aby se na výstavách mohli skutečně reprezentativně předvést.

Nejaktivnější české chovatele sdružuje speciální klub, založený v Lounech v roce 1987. K současným nejúspěšnějším vystavovatelům patří J. Čermák, J. Kliment, Z. Macháně, P. Kaňa a J. Čapek. Na svých cestách jsem se zejména v Čechách setkal s mnoha neorganizovanými chovateli, kteří vlastnili opravdu nádherné lahore a dá se předpokládat, že po jejich začlenění se do klubu a po větším zviditelnění při výstavní činnosti se náš pohled na toto plemeno obrátí tím směrem, kam již dlouhá léta patří.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru