Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Představujeme okrasné holuby – indiány
Sdílet:

Představujeme okrasné holuby – indiány

Skupina plemen bradavičnatých okrasných holubů se vyznačuje pozměněným tvarem ozobí, obočnic, zobáku a tvaru hlavy. Mezi nejtypičtější a nejoblíbenější zástupce ve skupině řadíme indiány anglického a německého směru šlechtění. 

Vzhled

Oba směry jsou charakteristické nepřehlédnutelnými markanty. Němečtí indiáni mají na pohled líbivější postavu a držení těla. Jejich tělesné formy připomínají dřívější typ německého výstavního holuba. Silný mírně podkleslý postoj provází široce stavěná osvalená hruď, na kterou navazuje ladný, široce nasazený a vzpřímeně nesený krk. Zobák je široce nasazený, tupý a střední délky. Nad horní zobák zasahuje vrásčitě zvětšené ozobí, které je však u mladých holubů hladké a jen mírně zvětšené. Obočnice jsou výrazně vyvinuté, ale stejně jako ozobí zdaleka ne tak mohutné jako u indiánů anglického šlechtění. Proto také indiáni německého směru nemají u nás zastánce, i když český vzorník z roku 1993 se zmiňuje paradoxně o tom, že právě u nás chovaný indián odpovídá představě indiána německého. Já se domnívám, že je tomu právě naopak a že naši chovatelé vlastní indiány anglického směru šlechtění. Jedná se o holuby menšího tělesného rámce, kteří mají výrazně kratší nohy a krk a celkově jemnější postavu než holubi, které známe z Německa. Indiáni angličtí mají talířovitě vyvinuté bradavičnaté obočnice, které v ideálu přesahují horní obrys hlavy. Obočnice by měly být pravidelné a oboustranně symetrické. Bradavičnaté ozdoby získávají na objemu s věkem holuba, což znamená, že k výstavním účelům jsou nejvhodnější tříletí a starší jedinci. 

Zvláštně je utvářeno i ozobí, vytvářející bradavičnatou mapu nad horním zobákem, kterou doprovází trojice bradaviček na zobáku spodním. Zobák je zkrácený a široce nasazený. S tímto fenoménem koreluje široká velká hlava. Na barvu indiánů neklademe žádné mimořádné požadavky. Jediným primárním kritériem kvality je prošlechtěné utváření hlavy, obočnic, ozobí a zobáku. 

Barevné varianty

Na výstavách převažují červení a černí jedinci. Z dalších rázů se objevují šedohnědí, stříbřití pruhoví, modří černopruzí, bílí a žlutí. Současný vzorník uznává i straky. Indián se na našich výstavách vyskytuje poměrně vzácně, ale všude patří k nejatraktivnějším okrasným holubům. Na jeho bázi byla v polovině 20. století vyšlechtěna česká bagdeta, naše národní chlouba. Návštěvníci Evropské výstavy v Praze 2004 mohli shlédnout také indiány polské. Jedná se o diametrálně odlišného holuba, typologicky připomínajícího drobného krátkozobého rejdiče s dobře vyvinutými obočnicemi a ozobím.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru