Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Co napověděla mezinárodní výstava kingů Velké Pavlovice 2008
Sdílet:

Co napověděla mezinárodní výstava kingů Velké Pavlovice 2008

Bílá mladá holubice Bílá starší holubice Bronzový kapratý Ve dnech 26. až 27. ledna 2008 se konala v chovatelské hale ve Velkýc...


Bílá mladá holubice

Bílá starší holubice

Bronzový kapratý

Ve dnech 26. až 27. ledna 2008 se konala v chovatelské hale ve Velkých Pavlovicích hlavní speciální výstava klubu chovatelů kingů v České republice. Oproti minulému roku, kdy bylo v kolébce vinařství Velkých Pavlovicích předvedeno 229 kingů, dodali v roce letošním chovatelé z České republiky a Slovenska rekordní počet 303 kingů amerického šlechtitelského směru. Podstatný nárůst počtu holubů, který překonal magickou hranici tří set, nastal díky účasti předního evropského znalce kinga Gabriela Skoromasleje ze Slovenska, který sám dodal přes padesát výstavních exemplářů. Přítel Skoromaslej vystavoval kingy po pětileté šňůře, kdy v rámci českých speciálek působil jako renomovaný posuzovatel s mimořádným mezinárodním přehledem. Uvolněnou pozici zaujal vážený maďarský chovatel Laszló Kovácz, který až do minulého roku předsedal maďarskému klubu tohoto plemene a za jeho působení dosáhl klub největšího rozmachu. Své bohaté praktické zkušenosti, které tento chovatel černých, stříbrných, červeně dominantních a andaluzských kingů zúročil opakovaným ziskem evropského šampióna, využil při posouzení všech holubů americkým srovnávacím systémem. Jeho výkon byl velmi svědomitý, neunáhlený a veskrze přesvědčivý. Kingové byli řazeni po jednotlivých kategoriích jako mladí holubi, mladé holubice, staří holubi a staré holubice ve skupinách dle zbarvení a v každé z kategorií byl určen vítěz. Přesto, že se kvalita plemenných znaků v širokém poli barev a kreseb pomalu vyrovnává, na holubech v Pavlovicích byly dosud znát poměrně výrazné rozdíly v jednotlivých zbarveních. Zdá se, že největší náskok mají bílí a grizzly, ze kterých se rekrutovali stejně jako v roce 2007 Grand Champióni celé výstavy.


Červeně kapratý

Grizzly červený

Hnědý pruhový

U dalších rázů nebyla kvalita tolik přesvědčivá, ale i zde bylo možno shlédnout vynikající jednotlivce, a to velkou zásluhou předních českých a slovenských chovatelů, mezi nimiž vyniknul ve většině z kategorií již zmíněný Gabriel Skoromaslej. Modrému zbarvení v pruhovém i kapratém vzorku vévodili odchovanci přítele Pála, Skoromasleje, Břečky a Vlčka mladšího. V červeně dominantních se Laszló Kováczovi zalíbili jednotlivci přítele Skoromasleje, Pála a Lukeše, ale množství kvalitních zvířat předvedli i někteří další klubisti. Kvalita černého rázu byla o poznání nižší. Vítěze skupin dodali přítel Sláma, Kolek a ing. Jaroš. Kingů, jejichž probělené zbarvení je označováno grizzly, bylo vystaveno jen několik, ale právě zde platilo, že někdy méně může znamenat více. Nejlepší grizzly dovezl př. Skoromaslej, kterému sekundoval další slovenský chovatel přítel Pál a náš kingař přítel Pavézka. Gabriel Skoromaslej obsadil první místa ve skupinách indigo, kde vynikali jeho holubi mohutností krku, hlavy, postavy ale zejména pak utažeností opeření, dále ve žluté recesivní a červené recesivní skupině, kde jeho kingové o třídu převyšovali ostatní exempláře. Ve žlutém rázu patří ocenit stejně jako v roce minulém chovatelskou práci přítele Maureryho. Co platí o předchozích kategoriích, je nutno konstatovat o třídě AOC, kde byli k vidění strakové a jiní kingové opět pod taktovkou dirigenta Gabo Skoromasleje. Samý závěr expozice tvořili popelavě červení holubi s rozvinutým plno barevným faktorem (angl. spread ash red) dodaní přítelem Vlčkem mladším, kteří předvedli slušný typ a líbivé zbarvení, tolik obdivované u různých plemen okrasných holubů. Samotnou kapitolu tvoří již od počátku rozšíření plemene v České republice bílí kingové, kteří si dosud udrželi majoritní postavení a svojí kvalitou pravidelně vytvářejí zdravé jádro celé výstavy. Ve Velkých Pavlovicích jsme se setkali dokonce s devadesáti bílými exempláři ve velmi vyrovnané kvalitě, kteří oproti jiným rázům vynikají zejména šířkou, hloubkou a sílou postavy, mohutností krku, hlavy a zobáku, kvalitou opeření a postojem. I když jsme byli svědky některých propadů v požadovaném červeném zbarvení obočnic a načervenalém vybarvení kořene zobáků, ostatní bílí měli tyto znaky rozvinuté na požadované úrovni. Jasným suverénem v celé barvě se stal Gabriel Skoromaslej, který v tomto rázu dovede vyhrávat i evropské speciálky v Maďarsku. Předvedl nejlepší mladé a staré samce, v mladých holubicích jeho odchov předčil jen přítel Pavézka jedním exemplářem a ve starých holubicích dvojice Poděbradský a Jaroslav Vlček st.


Indigo kapratý

King bílý

Modrý pruhový

Protože jsou u současného kinga dosud zachované pohlavní rozdíly, vybírají se na každé akci nejlepší holub a holubice výstavy, které určil Laszló Kovácz z vítězů všech skupin. V roce letošním získal titul Grand Champion grizzly samec Gabriela Skoromasleje, nejlepším protějškem, tedy Grand Championkou, se stala bílá holubice přítele Pavézky. Vítězné kolekce předvedli přítel Farka za bílé, přítel Břečka za modré pruhové, přítel Vlček st. v bílých, přítel Klampárik za červené dominantní a přítel Toula v rázu černém.


Popelavě červený

Posuzovatel Laszlo Kovacz

Červeně kapratý

László Kovácz vyřazoval nejdříve holuby úzké v postavě a s nižší hmotností. Dále dbal na osvalení postavy, kdy tento znak hodnotil opakovaně pohmatem a někdy opticky užší holuby s výtečným osvalením a hmotností nechával dále v soutěži. Kladl též důraz na kvalitu opeření a jeho čistotu, na kvalitu zobáku, na složení křídel a ocasu a v konečné fázi posuzování si všímal také utaženosti opeření na krku, tvaru hlavy a harmonie mezi přední a zadní spodní částí holubů. Stranou nezůstala též síla krku a jeho odchylky od svislé osy.


Červenopruhý

Červenopruhý

Žlutý

O výstavu kingů byl velký zájem z řad vystavovatelů i příznivců plemene. Velké množství zahraničních holubů zůstalo v České republice a bezpochyby dále zkvalitní naše chovy. Velkou poctou pro náš klub je lichotivé hodnocení kvality předvedených kingů ze strany maďarského posuzovatele, který se vyjádřil v tomto směru velmi příznivě a neskrýval své nadšení, které korunoval příslibem další spolupráce.


King

King modrý kapratý

Modrý grizzly


Modrý kapratý

Našemu klubu přeji, aby mu jeho elán dále vydržel a aby dále pořádal takové zajímavé soutěže okořeněné přátelskou náladou a úctou k majestátnému plemeni, které u nás můžeme nazývat králem.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru