Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sarcocystis calchasi Nový patogen u holubů a papoušků
Sdílet:

Sarcocystis calchasi Nový patogen u holubů a papoušků

Okrasné ptactvo
Nemoci
Sarcocystis calchasi bylo objeveno v roce 2009 v několika chovech holubů v oblasti německého Berlína. Postižení holubi měli neurologické příznaky jako tortikolis a ataxie, úmrtnost byla až 25 %. Nemoc byla nazvána protozoální encefalitida holubů (Pigeon Protozoal Encephalitis – PPE).

Rod Sarcocystis – česky svalovky – patří mezi prvoky kmene Apicomplexa, jsou to obligátně heteroxenní kokcidie. To znamená, že potřebují projít více hostiteli. Klidové stadium v mezihostiteli a následné pozření definitivním hostitelem je nutností.

V konečném hostiteli – v tomto případě je to jestřáb lesní Accipiter gentilis a krahujec obecný Accipiter nisus – dochází k sexuální fázi množení a šíření sporocyt. Mezihostitel – v tomto případě holub nebo papoušek – se nakazí pozřením těchto sporocyt. V mezihostiteli se vytvářejí charakteristické sarkocysty, především ve svalech. Jejich pozřením se opět nakazí konečný hostitel.

U holubů

Nemoc má dvě fáze v závislosti na infekční dávce (kolik sporocyst holub pozřel). Kolem desátého dne přichází akutní fáze s nespecifickými příznaky, jako je apatie a zvýšené močení. Někdy bývá kyselina močová zbarvena do žluta. Tyto příznaky odezní během několika dní u těch holubů, kteří pozřeli málo až středně velké množství sporocyst. Holubi, kteří sporocyst pozřeli velké množství, většinou v této fázi uhynou. Ti s velmi malou infekční dávkou nemusejí mít příznaky žádné. Tato fáze souvisí s pomnožením parazita hlavně v játrech a slezině.

Po pěti týdnech bez klinických příznaků se u holubů objeví neurologické příznaky. Jedná se hlavně o poruchu rovnováhy, tortikolis, opistotonus (prohnutí do luku) a ataxii. Objevuje se i ochrnutí končetin. V této fázi se již nacházejí zralé sarkocysty ve svalech a dochází k zánětu přilehlých nervů.

U papoušků

V experimentálních studiích v Německu bylo potvrzeno, že k infekci jsou vnímavé korely a mají stejné příznaky jako holubi. Vypadá to na nový nebo ještě nepřizpůsobený druh parazita, který u papoušků způsobuje rozsáhlé onemocnění. V USA bylo u přirozené infekce kakaduů tenkozobých (Cacatua tenuirostris), která vedla k eutanazii některých jedinců, také prokázáno toto onemocnění. To znamená, že parazit je rozšířen celosvětově.

Infekci lze prokázat vyšetřením svalů na přítomnost tohoto původce metodou PCR. Je doporučeno všechny uhynulé ptáky ve větších kolekcích podrobit pitvě. Baycox v dávce 25 mg / kg není účinný!

Holubi a papoušci se nakazí pouze pozřením sporocyst z trusu konečných hostitelů – tedy jestřábů a krahujců. Proto je třeba ochránit voliéry před trusem těchto dravců zakrytím venkovních výletů nějakou krytinou.

V současné době neznáme přesně promořenost jak mezihostitelů, tak konečných hostitelů. V Německu momentálně probíhá studie, která se tím zabývá. Zjišťuje, kolik holubů, jestřábů a krahujců je nakaženo. Čím více volně žijících jestřábů a krahujců bude vyšetřeno, tím kvalitnější informace studie poskytne. Pokud pomůžete sbírat vzorky, pomůžete i našim holubům a papouškům!

Jak podpořit studii?

Po předchozí telefonní domluvě pošlete:

• uhynulé volně žijící jestřáby a krahujce,

• střeva a játra uhynulých volně žijících jestřábů a krahujců,

• vzorky trusu hospitalizovaných volně žijících jestřábů a krahujců (sbírané 3 dny).

Do studie mohou být zařazeny jen vzorky ptáků pocházejících z přírody, kteří nebyli v zajetí více než 10 dnů. Za spolupráci předem velmi děkujeme.

Kontakt: Veterinární klinika Mada, Kaplířova 163,

278 01 Kralupy nad Vltavou,

tel.: +420 315 695 847,

mobil: +420 607 111 715,

[email protected].

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru