Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holubářův rok – září
Sdílet:

Holubářův rok – září

Doznívá období pelichání a holubi získávají na síle a kondici. Kvalitu výletků je možno hodnotit nejen na letních setkáních klubů, ale také u příležitosti oblastních či okresních výstav mladých holubů, které se uskutečňují napříč republikou v měsíci září a počátkem října. Akce se konají většinou ve venkovním areálu s možností zastřešení, a pokud je to možné, u příležitosti hodů, jarmarků či jiných větších kulturních událostí, jež přitáhnou do obce větší množství potenciálních návštěvníků.

Ačkoliv se nejedná o výstavy celostátního významu (národní výstavy mladých holubů byly pro malý zájem nedávno zrušeny), i na ně se vyplatí vybrané jedince připravit (upravit kresbu, holuby umýt, naolejovat neopeřená místa, odhmyzit). Tento měsíc je také spjat s evropským školením posuzovatelů. 

Vlivy počasí

Z dlouhodobého hlediska bývá přelom srpna a září provázen typickým poklesem teplot, jenž mohou na některých místech republiky provázet dokonce ranní mrazíky. Tzv. jilské ochlazení zpravidla vystřídá krátké období mariánského léta, které zasahuje do druhé poloviny počáteční dekády měsíce a přináší výrazné oteplení a dny bez srážek. Mohou se dostavit dokonce i tropické teploty.

Následuje další ochlazení, které ukončuje tzv. babí léto, které je charakterizováno delším obdobím slunného a relativně teplého, bezvětrného počasí na přelomu září a října. Pro chovatele holubů jsou ale již značně nepříjemné nízké noční a ranní teploty, které způsobují docela špatné prospívání holoubat z pozdního léta, která tak vyžadují specifický přístup a ideálně vyspívat ve zvláštním prostoru bez stresových faktorů. Obecně se odchovy v tomto období již nedoporučují. 

Měsíc září přináší uspokojivý počet slunečních dní a relativně nízké úhrny srážek. Průměrné denní teploty dosahují ke 20 stupňům Celsia, ale noční dosahují jen k 9 stupňům. V době mezi 22. a 23. 9. končí léto a nastává astronomický podzim. Počátkem měsíce slunce vychází v 6.19 a zapadá v 19.48, den tedy trvá 13 hodin a 28 minut, kdežto koncem měsíce slunce vychází v 7.02 a zapadá již v 18.44, den se tedy zkracuje na 11 hodin a 42 minut a úplná tma připadá na 20.33.

Dění na holubníku

Protože hlavní období pelichání pozvolna přechází z měsíce srpna do září, chovatel pokračuje v již zažitých opatřeních, kterými jsou zvýšený příděl gritů a minerálních látek i vitaminů, dále podávání většího množství olejnin v krmné dávce, nebo využívá profesionálních přepeřovacích směsí. Také nezapomíná na pravidelné čištění a dezinfekci holubníku. 

Budníky je ideální uzavřít a umožnit chovným jedincům odpočinek. Z výletků i chovných holubů vybírá chovatel jedince, které ponechá do dalšího chovu a které může přenechat jinam.

Časté jsou v tomto období chovatelské návštěvy a setkání, které přináší i možnost výměny chovného materiálu. Nezapomínáme také na obstarání rozličných komodit do krmné směsi, jež jsou v období po žních přechodně dobře dostupné, ale některé jen po relativně krátkou dobu. 

Zpravidla nejprve obstaráme řepku, proso a luštěniny (hrách, peluška, vikev, malý bob a další), vzápětí i pšenici (vhodná je krmná, neobsahující tolik lepku) a ječmen (ten je pro krmení holubů důležitý dietetickými hodnotami, ale i zde preferujeme kulatější bez ostrých špiček, tzv. sladovnický, před jinými odrůdami).

Až později v průběhu roku bývají dostupné čirok, slunečnice a úplně naposledy kukuřice. I tu volíme raději z odrůd s malými zrny, případně u chovů holubů s červenými obočnicemi se zvýšeným podílem karotenu.

Zrniny do směsí vyžadujte vyčištěné a raději si připlaťte. I v současné době lze při troše snahy získat kvalitní zrniny od pěstitelů za příznivé cenové relace a zejména chovatelé s většími zástavy holubů je využívají častěji než nákup profesionálních „prachuprostých a čištěných“ směsí, které mají bezpochyby vyšší efektivitu, ale za vyšší náklady.

Do výstelky hnízd pro další sezonu si obstaráme alespoň jeden balík ječné slámy, jež je velmi měkká a komfortní.

Při chovu rousných plemen, anglických či indických pávíků, případně i jiných strukturových holubů provádíme cílenou obměnu dlouhých per již v září, neboť říjnové mrazíky by mohly mít značně negativní vliv na vyvíjející se (u kořene silně prokrvené) nové opeření. 

Téma měsíce – evropské školení posuzovatelů holubů

Členství České republiky v Evropském svazu chovatelů umožňuje nejen účast na evropských výstavách, ale též integraci mezinárodních trendů v oblasti šlechtění typologie a barevnosti plemen. Za tímto účelem organizuje každý rok některá členská země evropské školení posuzovatelů.

Školení má zpravidla dvě roviny. Tou první a nejdůležitější je seznámení se s národními plemeny pořádajícího státu, se zajímavostmi z historie i současnosti, která dané holubářství provází, se zaměřením na konkrétní oblasti tradičního šlechtění. Vydávány bývají různé i vícejazyčné publikace nebo alespoň prezentace v PowerPointu, které v hutné formě poukazují na to nejdůležitější.

Je patrno, že každý členský stát vykazuje v chovu okrasných holubů určité priority. Naše holubářství je zaměřeno na šlechtění barev, lesků, červených obočnic a silných hlav i zobáků, zatímco jiné země preferují třeba obočnice nenápadné či žluté a zobáky střední šíře, ale neodpustí například kvalitu opeření, čistotu vzorků křídelních štítů a jiné oblasti, mezi něž patří třeba vynikající volatost holubic voláčů. 

Školení má i druhou rovinu, která je plně v jurisdikci evropské standardové komise a komise posuzovatelů. Tyto komise vedou u příležitosti evropského školení kratší jednání, ale také připravují školení všeobecného charakteru, například o pernatých ozdobách, trestání anatomických vad nebo o evropském způsobu posuzování, jež v průběhu posledních let přijaly jako normu posuzování i země střední a východní Evropy.

Smyslem těchto aktivit je nejenom dosažení co největší jednoty při mezinárodním hodnocení okrasných holubů, ale také poznání národních charakteristik a pak především vykonání svědomitého posuzovatelského úkonu u příležitosti evropské výstavy, která se uskutečňuje v horizontu tří let. Účast na evropských školeních a výstavách umožňuje získat posuzovatelům certifikát evropského posuzovatele. 

Neexistuje lepší prostředí pro vykonávání mezinárodní diplomacie než u příležitosti evropského školení posuzovatelů. Toho jsou si členské státy z 26 zemí Evropy,  sdružených v Evropském svazu chovatelů (EE), vědomy, a pokud je jejich evropský delegát i posuzovatelem, vysílají ho pravidelně právě na toto školení. Jsou ale i výjimky, mezi nimi i Česká republika v posledních letech, kde se na tuto důležitou oblast zapomnělo. A to je pro naše zahraniční vztahy škoda, zvláště u země s tak vysokým mandátem, jako deklaruje ČR.

V měsíci září má chovatel poslední z možností, jak v relativně dobrém počasí vylepšit či rozšířit své chovatelské zařízení. Zapomínat bychom neměli na oddělení pro výletky, vybudovat školku pro mladá holoubata nebo třeba boxy pro individuální odchov, kam můžeme umístit v další sezoně problematické páry nebo páry, u kterých nám záleží na cílené plemenitbě. 

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru