Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nenápadná výstava drobného zvířectva v Hradci nad Svitavou se může pochlubit 46 lety tradice
Sdílet:

Nenápadná výstava drobného zvířectva v Hradci nad Svitavou se může pochlubit 46 lety tradice

Celostátní výstava drobného zvířectva Chovatel v Lysé nad Labem nás sice čeká až v listopadu, ale sezona regionálních chovatelských setkání už začala. Jedna taková akce, Tradiční výstava králíků, holubů a drůbeže, se konala poslední květnový víkend v Hradci nad Svitavou.

Místní základní organizace Českého svazu chovatelů zvolila pro pořádání výstavy drobného zvířectva termín společný s konáním pouti, jako tomu bylo i v minulých ročnících již od roku 1976. Z akce pro chovatele se díky tomu stala součást víkendového programu i pro rodiny s dětmi a další návštěvníky. Ti mnohdy ani netuší, jak zajímavá plemena drůbeže, holubů či králíků se u nás chovají.

K vidění bylo celkem 38 klecí s různými plemeny slepic, zpravidla reprezentovanými celým chovným kmenem ve složení jednoho kohouta a dvou až tří slepic. Velkých plemen bylo zastoupeno jen šest, konkrétně česká zlatá kropenka, vlaška stříbrokrká (dva kmeny), brakelka stříbrná, plymutka žlutá, hempšírka a amrokska.
Mnohem větší pozornost si získaly zdrobnělé rázy drůbeže, zejména pak wyandotky v šesti různých zbarveních, sebritkyantverpský vousáčzakrslé rousné slepičky.

Z plemen vodní drůbeže si mohli návštěvníci prohlédnout kachny ruánské, pekingské kolmé, zakrslé divoce zbarvené a také husu českou a šestikilového kačera pižmovky. Se zájmem se také zejména děti zastavovaly u klece s perličkami v modrém barevném rázu.

Chovatelé holubů přivezli na výstavu celkem 104 ptáků, mezi nimiž nemohli chybět tradiční pávícičeský stavák v několika barvách i originální holubi kudrnáčistaroholandští kapucíni.

V kategorii králíků bylo přihlášených 79 zvířat, z nichž značná část byla na prodej. Zájmu návštěvníků neunikli hlavně zástupci malých plemen aljaškadailenár, děti se zastavovaly také u klecí s bílými angorami, zatímco chovatelé mohli ocenit i králíky kalifornskéburgundskéčinčilyčeské strakáče v černožluté barvě.

Chovatelé se dočkali hodnocení svých svěřenců a na řadě posuzovacích lístků se objevila i doporučení, na jaké exteriérové vlastnosti se u zvířat do budoucna zaměřit. Uděleno bylo celkem 30 čestných cen, po deseti u drůbeže, holubů i králíků.

Výstava drobného zvířectva v Hradci nad Svitavou nakonec přilákala 49 vystavovatelů hlavně z okolních chovatelských organizací (zúčastnili se zástupci ZO Pomezí, Březina, Olešnice na Moravě, Letovice, Vendolí, Dolní Újezd a Boskovice). I díky slunečnému počasí zavítalo do chovatelského areálu v průběhu víkendu přes 500 návštěvníků, kteří mohli obdivovat kvalitní zástupce nejrůznějších plemen drůbeže, holubů i králíků, využít příležitost k seznámení s chovateli a kromě cenných rad si někteří odnesli i nová zvířata do svých vlastních chovů.

Podobné regionální výstavy zvířat se konají v letním období prakticky každý víkend na různých místech po celé České republice. Stačí si jen vybrat ze seznamu na stránkách Českého svazu chovatelů drobného zvířectva a vyrazit.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru