Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2010 23:50
kook

XXX.XXX.170.155

Dobrý den,
má někdo také takový problém?? Náš jorkšír se často dusí. Ze začátku se to stávalo, když měl obojek a tahal na vodítku.Tak jsme mu dali kšandy a s něma se taky semtam dusil. Ted se mu to stává, když granule, nebo začne hysterčit, že jde ven. a ted jsem si vzpomněla, že vlastne i z ničeho nic. Slyšela jsem, že u techto malých plemen se to často vyskytuje!

11.1.2010 10:56
zuzanda

XXX.XXX.140.106

kook napsal(a):
Dobrý den,
má někdo také takový problém?? Náš jorkšír se často dusí. Ze začátku se to stávalo, když měl obojek a tahal na vodítku.Tak jsme mu dali kšandy a s něma se taky semtam dusil. Ted se mu to stává, když granule, nebo začne hysterčit, že jde ven. a ted jsem si vzpomněla, že vlastne i z ničeho nic. Slyšela jsem, že u techto malých plemen se to často vyskytuje!

ano , vyskytuje buď je to problém volého měkkého patra a nebo dýchací trubice na její zúžení často trpí tato miniaturní plemena

11.1.2010 12:07
zuzina

XXX.XXX.169.86

kook napsal(a):
Dobrý den,

Nám se to u našeho krysaříka stává jen po jídle.

jekyllahyde

11.1.2010 13:39
jekyllahyde

XXX.XXX.176.7

kook napsal(a):
Dobrý den,

Náš špic to měl taky a dožil se velmi vysokýho věku.

11.1.2010 14:15
evelin

XXX.XXX.6.162

kook napsal(a):
Dobrý den,

Zkopírováno z veterinární poradny www.mujpes.cz (najdete tam mnoho užitečných rad)

Dotaz:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda by mě mělo znepokojovat občasně "chrochtání" mého jorka??!! Je to jako by ho něco dráždilo v nose, nebo nevím.

Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, malá plemena psů, jako jsou např. jorkšíři, čivavy nebo toy pudli, mají předpoklady pro výskyt kolapsu průdušnice (dýchací trubice). Ke zkolabování dýchací trubice dochází proto, že prstence tvořící průdušnici jsou měkké a během nádechu/výdechu (hlavně prudkého při jakémkoli rozrušení např. vítání) mají tendenci se zužovat v důsledku vznikajícího podtlaku/přetlaku. Dýchací cesty jsou v této době částečně uzavřené a pejsek se nemůže pořádně nadechnout, případně vydechnout. Chrochtání které tento stav doprovází je snahou o pořádné nadechnutí a někdy přechází i v kašel a dávení. Občas může být kolaps vyvolán náhlým prudkým zataháním za vodítko.
Kolaps průdušnice se většinou vyléčit nedá, york bude bohužel chrochtat po celý zbytek života. Někdy /při zhoršování příznaků, kdy dochází ke kašli a dávení/ vede ke zmírnění příznaků aplikace tzv. bronchodilatancií (léky, které umožní roztažení dýchacích cest), ale jejich účinnost v daném konkrétním případě je třeba ověřit. Z chovatelských opatření, která lze uplatnit pro zmírnění příznaků lze vyzkoušet hrudní postroj místo obojku, nevystavovat psa horkému prostředí a zbytečným stresovým situacím.
Při komplikacích v podobě bakteriálního zánětu dýchacích cest je nutná antibiotická terapie.

U mojí fenky jezevčíka se podobným způsobem projevovala vada srdíčka. Tak bych ještě doporučila důkladné vyšetření u veterináře. Naše srdeční vada byla zřetelná už na poslech.
Doufám že to nebude váš případ.

Přidejte reakci

Přidat smajlík