Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
FIV - virová imunodeficience koček
Sdílet:

FIV - virová imunodeficience koček

Kočky
Nemoci

Původcem je retrovirus, který vyvolává rozvrácení imunity domácích koček. Patří do skupiny lentivirů stejně jako virus HIV, který vyvolává AIDS u člověka. Není znám vzájemný přenos mezi kočkou a člověkem a naopak, ani na jiná zvířata. Přesto nedostatečně informovaní nepřátelé koček tuto skutečnost používají jako jeden z argumentů proti chovatelům koček.

Příznaky

Akutní infekce postihuje krevní, lymfatický a imunitní systém, následkem toho se mohou uplatnit běžné bakteriální nebo plísňové infekce. U koček zjišťujeme zvětšené mízní uzliny, záněty dásní, rýmu, záněty spojivek, chronické průjmy, chronické záněty kůže nereagující na léčbu, teploty a chátrání, při delším průběhu i glaukom a různé druhy nádorů.Velmi závažné jsou neurologické abnormality, které vedou k nutkavým pohybům, projevům strachu nebo nezvladatelné agresivity.

Přenos

Infekce se přenáší přímým stykem koček, zvláště při poraněních při půtkách. Proto častěji onemocní kocouři chovaní volně, onemocnění je nejčastěji diagnostikováno kolem stáří pěti let. Obdobné příznaky mohou kočky projevovat při primárních bakteriálních, plísňových, parazitárních a jiných virových onemocněních, také při toxoplazmóze nebo nádorovém bujení. Nakazit se mohou i koťata v časném období po porodu. Pokud se matka nakazí v období březosti, dochází k potratům. Kočka, která má protilátky proti FIV již před krytím, přenáší je na koťata a proto může být krevní test takových koťat pozitivní, ale neindikuje infekci.

Bez naděje na vyléčení

Onemocnění postupuje pomalu, diagnóza se opírá o rychlý krevní test na protilátky proti FIV. Ten je vhodný u postupně chátrajících, zvláště volně chovaných koček a kocourů, kteří mají opakovaně různá onemocnění nedostatečně reagující na léčbu. Infekce koček chovaných v domácnosti, které přichází do styku jen s obdobně chovanými kočkami (výstavy, krytí), je spíše výjimečná.

Nemocné kočky nemají naději na vyléčení, při dobré péči mohou přežívat i několik let. V té době je nutno zajistit, aby se nemohly stýkat s jinými kočkami a nepřenášely nákazu dál. Také je vhodné je kastrovat a tím zabránit rozmnožování. Majitel musí počítat s tím, že onemocnění se bude postupně zhoršovat, budou se vracet projevy chronických onemocnění, která se léčbou jen omezí. Vzhledem k tomu, že tato zvířata mají zcela rozvrácený imunitní systém, nelze je očkovat proti žádným infekčním chorobám. Nutnost držení kočky doma a zabránění styku s jinými je naprostá nezbytnost. Proti FIV dosud není vakcína.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru