Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zánět mléčné žlázy
Sdílet:

Zánět mléčné žlázy

Kočky
Nemoci

Kočce od hrudníku na břicho probíhají mléčné lišty, na kterých jsou umístěny bradavky. Obvykle jsou párové, ale vyskytuje se i rozdílný počet bradavek na pravé a levé liště.

Příčiny

K zánětu může dojít po traumatu, také zanesením infekce krví, při zánětu dělohy nebo celkové sepsi, nejčastěji ale při infekci jednotlivých žláz při produkci mléka. Koťata mohou zraňovat kočku ostrými zoubky nebo drápky, při nedostatečné hygieně prostředí lehce dochází k infekci.

Projevy

Ve druhé polovině březosti zarudnou a zvětší se bradavky, později zbytňují celé mléčné lišty. Po porodu odpovídá počet zvětšených a mléko produkujících mléčných žláz počtu sajících koťat. Ostatní žlázy před porodem připravené na tvorbu mléka se během několika dnů zmenší a mléko neprodukují. Onemocnění se projeví nejdříve tím, že koťata neprospívají, matka trpí nechutenstvím, letargií, nezajímá se o koťata. Mléčná žláza je oteklá, tuhá, bolestivá na pohmat, z bradavek po lehkém stisknutí vytéká krvavý nebo hnisavý sekret. Kočka má horečku, je dehydratovaná, při abscedaci nebo i gangreně mléčné žlázy dochází k septickému šoku.

Léčba

Neodborná nebo pozdě zahájená léčba často končí úhynem kočky. Zánět se mimo jiné obvykle léčí i antibiotiky, ta většinou přecházejí do mléka. Proto je nutné koťata odstavit a krmit uměle. Pokud se po léčbě matky podaří zachovat laktaci, vrací se koťata zpět. Nebolestivé zvětšení mléčné žlázy u mladých nepřipuštěných koček není zánět ani onemocnění (viz kapitola zbytnění mléčné žlázy).

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru