Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výživa koček
Sdílet:

Výživa koček

Kočky
Krmení

Aby výživa byla plnohodnotná, musí obsahovat všechny látky nutné k zachování života. Nejdůležitější je voda, protože bez krmiva lze nějakou dobu přežívat, bez vody dochází k dehydrataci organizmu a smrti poměrně rychle. Kočky obecně málo pijí, záleží to na okolní teplotě, vlhkosti vzduchu a také množství vody obsažené v krmivu. Suché krmivo obsahuje sotva 10% vody, proto při jeho příjmu kočky přijímají více tekutin. Celková potřeba vody je velmi individuální, v žádném případě nelze kočce přidělovat omezené množství. Vždy musí mít čerstvou čistou pitnou vodu až v nadbytku, aby ji mohla pít v množství podle momentální potřeby. Aby výživa byla plnohodnotná, musí obsahovat všechny látky nutné k zachování života. Nejdůležitější je voda, protože bez krmiva lze nějakou dobu přežívat, bez vody dochází k dehydrataci organizmu a smrti poměrně rychle. Kočky obecně málo pijí, záleží to na okolní teplotě, vlhkosti vzduchu a také množství vody obsažené v krmivu. Suché krmivo obsahuje sotva 10% vody, proto při jeho příjmu kočky přijímají více tekutin. Celková potřeba vody je velmi individuální, v žádném případě nelze kočce přidělovat omezené množství. Vždy musí mít čerstvou čistou pitnou vodu až v nadbytku, aby ji mohla pít v množství podle momentální potřeby.

Bílkoviny - kočky jsou masožravci a dovedou dokonale využívat bílkoviny živočišného původu. Kvalitní bílkoviny s vysokou stravitelností jsou obsaženy v mase jatečných i jiných zvířat, ptáků a ryb. Méně hodnotné živočišné bílkoviny a bílkoviny rostlinného původu (na příklad soja) jsou využity kočkami jen nepatrně a vycházejí z trávicího traktu téměř nedotčeny s výkaly. Koťata a rostoucí kočky i kočky se zátěží - stresy, gravidita, potřebují větší množství bílkovin než kočky v běžném životě. Pokud je přijímáno enormní množství bílkovin, nespotřebované jsou odfiltrovány ledvinami a tím jsou ledviny nadměrně zatěžovány. Přílišné překrmování bílkovinami při sníženém výdeji energie, zvláště u starších koček, může přispívat ke vzniku onemocnění močového traktu.

Uhlovodany - to jsou cukry, škroby a vláknina. Zvláště cukry jsou pohotovým zdrojem energie, ale jejich nadbytek, stejně jako škrobů není vylučován, ale přeměněn na tuk, který se ukládá v těle. Vláknina je důležitá, není stravitelná, ale vytváří objem potravy a mechanicky působí na střevní peristaltiku. Tím napomáhá průchodu nestrávených zbytků a odpadů střevem k vyloučení z těla. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpy, nadbytek průjmy. Uhlovodany, to jsou rýže, těstoviny, ovesné vločky a jiné obiloviny, brambory, zelenina i pečivo.

Tuky jsou ve výživě koček nezbytné. Dělají krmivo pro kočky chutnější, lehce se vstřebávají a jsou pohotovou zásobou energie. Jsou nositeli řady vitaminů a obsahují nezbytné esenciální mastné kyseliny. Živočišné tuky jsou pro kočky výborně stravitelné. Jejich nadbytek může působit průjem.

Vitaminy jsou velmi důležité pro zdravý vývoj a pro plnohodnotný vývoj koček. Zatím co se jen velmi málo setkáváme s nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích (A,D,E), častější je u koček nedostatek vitaminů rozpustných ve vodě a to zvláště z komplexu vitaminu B, případně vitamin C.

Minerály a stopové prvky jsou potřebné v malém množství, ale jsou k životu nezbytné. Jejich nedostatek nebo nevhodný poměr jednotlivých komponentů vede k onemocnění, stejně jako jejich nadbytek.

Nejpřirozenější potravou pro kočky jsou myši. Myši jako potrava svou skladbou plně vyhovují nárokům kočky na výživu. Obsahují bílkoviny, uhlohydráty, tuk, vodu i minerální látky, v játrech vitaminy, v kostech vápník a fosfor, ve střevním obsahu rostlinné části, balast.

Kočky chované v domácnostech si nemohou potravu obstarávat samy, proto musíme jejich výživové nároky respektovat my. Dvě třetiny krmné dávky musí tvořit plnohodnotné bílkoviny a tuky. Nejednodušeji lze krmit kočky komerčními krmivy. Jednotliví výrobci mají dokonale propracované a vyzkoušené receptury, vyrábí se krmiva přesně určená pro jednotlivá plemena koček, protože jiné nároky mají dlouhosrsté kočky a jiné štíhlé siamky. Každý věk má své specifičnosti v nárocích na výživu. Také pro některá onemocnění jsou vyráběny specielní diety. Komerční krmiva jsou buď suchá- různě tvarované granule, nebo vlhká, v konzervách. Granule jsou vytvarovány tak, aby je kočky mohly dobře přijímat. Jiný tvar mají pro malá koťata, jiný pro Perské kočky, které mají krátkou obličejovou partii. Suché krmivo většinou zabraňuje usazování zubního kamene a zánětům dásní, protože kočka ho musí dobře kousat a tím si mechanicky čistí zuby a masíruje dásně. Výrobce na etiketě deklaruje složení krmiva i případný obsah vitaminů a minerálií. Dále je nutno sledovat, pro které plemeno a pro jaké stáří je krmivo určeno. Je naprosto nevhodné podávat krmivo, které není určeno té které kočce. Komerční krmivo pro psy kočkám nedostačuje a kočičí krmivo je nevhodné pro psy, protože ti mají zcela jinou potřebu jednotlivých komponentů.

Totéž platí pro krmiva v konzervách. Většinou se vyrábí konzervy již plnohodnotné, které obsahují všechny složky krmné dávky a proto se už s ničím nemíchají. Na etiketě je napsáno, jestli je krmivo kompletní, výjimečně jsou produkovány jen “masové” konzervy. Také vitaminy v konzervách jsou upraveny tak, aby se při výrobě nezničily. Toto všechno platí pro výrobky, u kterých neprošla záruční lhůta.

Na trhu je široká nabídka krmiv pro kočky, lze předpokládat, že všechny jsou dobré. Je vhodné jednotlivé značky měnit, zjistit, co které kočce chutná a vyhovuje. I kočka potřebuje pestrou stravu, každá monodieta je škodlivá.

Je vhodné kočce podávat nejen komerčně vyráběná krmiva, ale i doma připravovanou stravu. Velice vhodné, důležité a nezbytné je podávat kočce syrové maso. Samozřejmě to musí být maso z kvalitního zdroje, stejného jako pro výživu člověka. Z důvodu možnosti přenosu toxoplazmózy musí být maso minimálně 3 dny přemraženo, to znamená uloženo v mrazničce, ne jen v chladničce. Platí to pro svalovinu i vnitřnosti všech jatečných zvířat. Samozřejmě je servírujeme kočce až po rozmražení. Pouze vepřové maso, které je pro kočky méně dieteicky vhodné a divočinu podáváme pouze dostatečně uvařené z důvodu možnosti přenosu i jiných onemocnění. Vhodné je maso libové a mírně tučné, s menšími šlachami i chrupavkami. Kousky mají být velké tak, aby je kočka musela pomalu kousat a ne polykat vcelku.Vnitřnosti, jako srdce, ledviny, mozek, drštky, plíce, slezina(silně projímavý účinek) a játra je možno podávat syrové přemražené nebo lehce ovařené. Při překrmování játry by mohlo dojít k nadbytečnému přísunu vitaminu A. Krmení jednodenními kuřaty plně odpovídá potřebám masožravců.

Ryby je vhodné podávat vařené, protože obsahují enzym thiaminaázu, která rozrušuje vitamin B 1.Tento enzym se vařením inaktivuje. Pokud podáme občas menší množství syrových ryb, ať mořských nebo sladkovodních, přidáme kočce vitamin B. Velké kosti pro jistotu zvláště u “žravých” koček odstraníme, malé jsou tráveny bez komplikací.

Vaječný bílek podáváme pouze vařený, protože pak je jeho stravitelnost až dvojnásobná a také je zničen enzym avidin, který rozrušuje vitamin H. Vaječný žloutek obsahuje mnoho vitaminů a je vhodné ho podávat syrový 1-2x týdně.

Mléko a mléčné produkty obsahují mimo živiny i velké množství vitaminů a minerálních látek. Některé kočky nemají ve střevě enzym, který odbourává mléčný cukr a po napití sladkého mléka mají průjem. Zakysané mléko, jogurty i zakysanou smetanu tráví bez problémů.Tvaroh je pro všechny kočky výborným krmivem.

Tuky není třeba kočkám zvlášť přidávat, protože jsou přítomny u každé svaloviny i u vnitřností, dostačuje i běžně tučné mléko. Žádné tuky není vhodné podávat ve velkém množství.

Obilniny, jako rýži, ovesné vločky, šroty, mouky, těstoviny, podáváme pro lepší stravitelnost vždy vařené. Je možno přidávat do krmiva pečivo, chleba a housky, také brambory. Ovoce a veškerou zeleninu, zvláště kořenovou, je možno podávat jemně strouhané nebo namleté. Výhodné je podávat mražený špenát, protože je celoročně dostupný. Vše samozřejmě dáváme syrové.

Popsané ingredience musíme dobře promíchat, protože kočky při dostatku potravy mají tendenci si vybírat jen to, co jim chutná, bez ohledu na správnou výživu. Vitaminy bývají v syrové stravě většinou obsaženy v dostatečné míře, obvykle se přidávají jen vitaminy skupiny B. Minerálie a stopové prvky by měly být v dobře vyvážené stravě v dostatečném množství. Vyšší nároky na vitaminy a minerálie jsou u koťat a u koček v době březosti a kojení. Pak je vhodné přidávat preparáty, určené pro daný stav v dávkách doporučených výrobcem. Syrovou stravu nesolíme, pokud podáváme vařenou potravu bez komerčních doplňků, je malý přídavek soli nutný.

Výhody komerčního krmiva jsou v dostupnosti , profesionální vyváženosti komponentů, rychlé a bezproblémové přípravě k podávání. Příprava krmení v domácnosti je určitým rituálem a umožňuje majiteli uplatnit své představy o výživě. Jak už bylo uvedeno, každá monodieta je špatná a vede k útlumu chuti k příjmu krmiva , případně zájmu o potravu naprosto pro kočky nevhodnou, třeba obsah odpadkových košů.. Není vhodné, aby kočka měla trvale na misce nasypány granule, buď se překrmuje nebo ztrácí o ně zájem. Kočky je vhodné krmit podle stáří a zátěže 2-3x denně úměrnou dávkou, kterou kočka během cca 20 min. zkonzumuje. Nedojedené zbytky odstraníme a ponecháme trvale jen přístup k pitné vodě. Podávané krmivo měníme, střídáme domácí stravu s granulemi a konzervami. Vhodné je 1x v týdnu zařadit hladovku, ovšem jen u dospělých zvířat bez zátěže.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru