Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Březost
Sdílet:

Březost

Kočky
Všeobecné

Pokud je kočka kryta, všechno je v pořádku, bradavky mléčné žlázy kolem třetího týdne březosti lehce zrůžoví a zvětší se, zvětšuje se i objem břicha. 

Jak březost poznáme

Ve čtvrtém týdnu lze již plody v děloze zjistit sonograficky, případně i nahmatat. Časté a neodborné prohmatávání břicha může kočce i mláďatům uškodit. Od šestého týdne jsou již rozpoznatelné pohyby plodů. Mezi 58–75 dnem lze očekávat porod. Délka březosti je individuální, různá u různých plemen, vliv má i počet plodů, záleží i na domácím prostředí a snad i na podnebí a „počasí“.

Příroda si pomáhá

Příroda si pomáhá sama, zdravé matky rodí zdravé potomky obvykle samy bez pomoci člověka. V domácnosti často asistují u porodu ostatní kočky, ale i kocouři ze smečky a snaží se pomáhat s čistěním novorozenců. U některých koček je pomoc člověka nezbytná.

Krmení březí kočky

Během březosti se zvyšuje u matky potřeba živin. Na trhu jsou komerční diety určené pro březí kočky, doma připravovaná potrava musí být kvalitní a plnohodnotná. Překrmování vede k nadměrnému ukládání tuku a ke ztíženému porodu. Březí kočku je vhodné krmit vícekrát denně menšími dávkami krmiva, zvláště v posledních týdnech. Minerální a vitaminové přípravky k domácí stravě je nutno podávat v množství podle doporučení výrobce preparátu. Komerční krmiva určená pro březí kočky již vše potřebné obsahují, zdravé kočce není vhodné další doplňky podávat ( možnost předávkování). Vhodné je zabránit kočce úpravou prostředí nuceným příliš velkým skokům a dopadům z výšky, které mohou vyvolat předčasný porod. Není vhodné brát do domu cizí kočky, psy, případně malé děti. Také nezvyklé rušné návštěvy kočku matku ruší.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru